важните неща

Начало | важните неща | В очите на детето е попаднал пясък? Ето какво трябва да направите веднага!

В очите на детето е попаднал пясък? Ето какво трябва да направите веднага!

Аз детето | 2021-08-11

В очите на детето е попаднал пясък? Ето какво трябва да направите веднага!

Несъмнено през летния сезон най-популярни и обичани сред децата са пясъкът и водата – особено за най-малките. И колкото и забавни да са те, могат също да са и опасни. На всеки се е случвало улисан в играта в пясъчника на детската площадка или пък на плажа да си вкара пясък в очите докато играе или пък внезапно задухал вятър да направи същото. Тогава и родителят, и детето често изпадат в паника, защото това изобщо не е шега работа. Окото е много чувствителен орган и дори и най-малката песъчинка може да предизвика сериозни проблеми. Точно затова е хубаво да знаем и как веднага да реагираме! Вие, родители, знаете ли? А вие деца, знаете ли как да помогнете на вашите по-малки братя и сестрички в такъв случай? Хубаво е всички да знаят, защото често навременната реакция може да предотврати големи проблеми. Пък и лесно да се прочете и запомни!

Първото и най-важно нещо е хлапетата да не търкат очите си. При всякакво раздразнение това е естествената първа реакция, но не го позволявайте, защото при търкането на очите твърдите песъчинки – дори и най-малките пак са твърди – биха могли да надраскат роговицата на окото и да я увредят, а това вече е много сериозно. Освен това очите ни имат естествена защита и често такива чужди тела не попадат навътре, а биват задържани на повърхността, освен ако не разтъркаме очите си.

Второто нещо е да оставите детето да плаче. Знаем, че да гледаш член от семейството (твоето дете или брат, сестра) да плачат е неприятно и дори ужасно тъжно, но в случая сълзите и плачът са полезни. Много е възможно сълзите да отнесат песъчинките навън и случаят да приключи.

Независимо дали обаче хлапето плаче или не има едно важно нещо, което да направите: сипете в шепата си вода, минерална или пък физиологичен разтвор от най-близката аптека ако има такава и да обясните на детето, че трябва да потопи лицето си и да мига бързо. Понякога е трудно за малките деца да го разберат, а също и чувството не е особено приятно, но се постарайте кратко, ясно и бързо да обясните на пострадалото хлапе, че от това действие веднага ще му стане по-добре. А ако е достатъчно голямо – може да го направи и съвсем само. Но запомнете, че в този случай ръцете трябва да са чисти. Затова ги избършете с мокри кърпички или използвайте антибактериален гел. Ако нямате подръка подобни средства – просто ги изплакнете със същата вода или физиологичен разтвор.

Накрая ако до два часа след това детето не се оплаква от сълзене, сърбеж, замъглено виждане, непоносимост към светлина, зачервени клепачи или болка – всичко е преминало и няма никакъв проблем. Но ако някой от изброените симптоми е налице, пясъкът е навредил на окото по-сериозно и задължително трябва да потърсите лекарска помощ!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град