важните неща

Начало | важните неща | Когато изгорим на слънцето, трябва веднага да направим ето това!

Когато изгорим на слънцето, трябва веднага да направим ето това!

Аз детето | 2022-06-13

Когато изгорим на слънцето, трябва веднага да направим ето това!

Всеки от вас знае, че е важно, когато ходи на басейн или на плаж да намаже цялото си тяло със слънцезащитен крем! Слънцето е полезно, но ако се прекали с него може да е и доста болезнено. И колкото и да внимаваме понякога така се улисваме в плуване и игри с пясъка и чак след няколко часа осъзнаваме колко е червена кожата ни. И все пак макар изгарянето да изглежда необратимо и че просто ще трябва да го изтърпим, има няколко неща, които да направите веднага и които определено ще облекчат кожата ви!

1. Охладете кожата си

Първата стъпка, когато усетите, че сте изгорели е да отидете на сянка веднага. В идеалния случай – в хладна стая. Второ, използвайте компреси, за да успокоите изгорената кожа. За целта поставете кърпа, напоена със студена вода (прясна, не морска!), върху засегнатите области за 5-10 минути. Повторете, ако е необходимо. Можете да вземете и хладна вана или душ.

Какво не трябва да правите: Не добавяйте други вещества към водата за компрес или банята. Всякакви душ гелове, соли и други подобни (дори ако на кутията пише „успокояващо“), дразнят вече увредената кожа и могат да влошат подуването и дискомфорта.

2. Хидратирайте кожата си

Това се прави отново в две стъпки. Първо, хидратирайте външната страна. За да направите това, след като излезете от банята или премахнете хладния компрес, потупайте кожата си с мека суха кърпа, но я оставете леко мокра. След това нанесете овлажняващ крем с нежни движения. Експерти от изследователската организация Mayo Clinic препоръчват особено алое гел и каламинов лосион, експерти от авторитетното медицинско списание WebMDSunburn препоръчват кремове с камфор или ментол (в този случай освен овлажняващ ще получите допълнителен охлаждащ ефект). Второ, хидратирайте отвътре навън. Пийте много вода след изгаряне, за да предотвратите дехидратация.

Какво не трябва да правите: През първия ден не трябва да нанасяте никакви мазни и създаващи филм (тънък слой) продукти върху кожата. Кожата трябва да диша за ефективно възстановяване.

Забранено:

  • мазни подхранващи кремове;
  • масла, включително кокосово;
  • заквасена сметана, кефир и други ферментирали млечни продукти;
  • вазелин;
  • пчелен мед;
  • яйчен жълтък.

Има популярно вярване, че изгорената кожа трябва да се третира с препарат, съдържащ декспантенол. В международните медицински препоръки относно първа помощ при слънчево изгаряне обаче това лекарство не се споменава.

3. Облекчете болката и възпалението

Вземете ацетаминофен или ибупрофен за облекчаване на болката. Такива лекарства не само намаляват дискомфорта, но и спомагат за намаляване на отока и зачервяването. За да засилите ефекта, можете да нанесете хидрокортизонов крем без рецепта върху кожата си. Последните две в никакъв случай не правете без родителите ви или лекар да са ви го казали!

Какво не трябва да правите: Не използвайте локални продукти, съдържащи лидокаин или бензокаин.

4. Изчакайте

Докато кожата се възстановява, не излизайте на слънце. Ако не можете да се измъкнете от това, носете широки дрехи с дълги ръкави и широкопола шапка. Продължете да овлажнявате засегнатите области. На кожата могат да се появят мехури. Дерматолозите вярват, че те помагат на епидермиса (най-външния слой на кожата) да се излекува и да се предпази от инфекции. Не ги пробивайте. Ако мехур се спука сам, изплакнете го внимателно със сапунена вода, нанесете антисептик – продукт на безалкохолна основа (като хлорхексидин) или водоразтворим мехлем – и покрийте раната с марля.

Не се колебайте и посетете лекар възможно най-скоро (и ако имате тежки симптоми, обадете се на Бърза помощ), ако:

  • На кожата се образуват мехури с диаметър 1,5 см и повече. Най-вероятно те ще се спукат и ще станат огнища на инфекция. Ето защо е по-добре да ги отворите и обработите с помощта на специалист.
  • Мехурите покриват широка площ – например целия гръб. Логиката е същата като в абзаца по-горе.
  • На мястото на спукания мехур кожата се възпали, зачерви се и премине в обрив.
  • Болката от изгарянето не отшумява с времето, а се усилва.
  • Изпитвате главоболие, световъртеж, объркване, гадене, треска, студени тръпки. Тези симптоми могат да бъдат признаци на топлинен удар, който е животозастрашаващ.
  • Има признаци на инфекция – мехури с гной или червени ивици под кожата в засегнатата област. Заразяването може да доведе до отравяне на кръвта, важно е да го спрете навреме.

Прочетете още няколко полезни съвета за слънцето:
Защо не бива да гледаме директно в Слънцето?
Няколко лесни съвета, които да спазвате под горещите лъчи на слънцето



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град