важните неща

Начало | важните неща | Ето плодовете и зеленчуците на които да обърнете внимание през септември и октомври

Ето плодовете и зеленчуците на които да обърнете внимание през септември и октомври

Аз детето | 2024-09-26

Ето плодовете и зеленчуците на които да обърнете внимание през септември и октомври

„Плодче от градината откъсни и здраво дете бъди. Плодовете са полезни и пълни с витамини. Не хапвайте бонбони, а витамини от градината. Нашите плодове са вкусни вишни, круши, черешки.“ - такова стихче се опита да напише нашата приятелка, 8-годишната Вероника, която иска да ви каже... каквото казва. А ние сега ще ви посъветваме и какви плодове (и зеленчуци) точно да опитате тази есен и защо.

Диня

Сочната вътрешност на този плод вече е самодостатъчен десерт. В салатите динята върви добре със сирена, морски дарове и дори зеленчуци. Добра е под формата на желета и сорбета. От диня стават супер лимонади, които перфектно утоляват жаждата ви. А като експеримент можете дори да направите гаспачо от диня. От корите става хубаво сладко, а ако ги мариновате, става интересна зимнина.

Грозде

Разнообразието от сортове ви позволява да изберете деликатес за всеки вкус. Гроздето намира приложение и в кулинарията. То придава ярки нотки на вкуса на различни салати. Гроздето е добро като пълнеж за топчета със сирене и допълва добре други закуски. Можете да го използвате за приготвяне на бонбони, други десерти и дори сосове за месни ястия. Можете да запазите гроздето за зимата под формата на конфитюр, компот или сладко или просто да го мариновате.

Круши

Сочните и сладки круши са особено добри през сезона. Могат да се добавят към пайове, торти и мъфини, да се пекат с различни гарнитури. От крушите се получава интересен карамелен сос без захар. Плодовете ще добавят интересни нотки към вкуса на месни ястия и ризото. Можете да експериментирате с круши в салати, като ги комбинирате с пиле, дробчета или зеленчуци. Добри са и мариновани и дори върху топли сандвичи. Можете да запазите реколтата за зимата под формата на конфитюр, компот или сок.

Смокини

В края на лятото и началото на есента по пазарите и магазините има много сладки и зрели смокини. И дори ако вече сте се наситили, опитайте да ги добавите към различни ястия. Смокините са добри в десерти и печива, и то не непременно сладки. Те произвеждат необичайни закуски, съчетани със сирене или бекон, салати и сандвичи. Смокините също са подходящи в месни ястия, например в дует с пиле. От смокини се прави и сладко от смокини.

Тиквички

Основното предимство на този зеленчук е неговата универсалност. Тиквичките вървят добре с месо и са добри самостоятелно в основни ястия и супи. Стават отлични закуски, салати, сладки и засищащи печива. Ще бъдат полезни и на ценителите на домашните заготовки, защото от тиквичките се получава вкусен „хайвер“, зимни салати и дори сладко. Дори презрелите могат лесно да се използват за приготвяне на интересни ястия, било то захаросани плодове или гювеч.

Царевица

Варената царевица е истински хит в края на лятото и началото на есента. Може да се пече във фурна или на скара, да се добавя към паста или ризото и дори да се използва като основа за супа. Царевичните зърна също се консервират за зимата.

Праскови

Сочните плодове сами по себе си са десерт. Добри са и в салати, в брускети със сирене и дори в студена супа. Интересна е и комбинацията от свинско с прасковен сос. За зимата плодовете се консервират под формата на конфитюр или компот.

Сини сливи

Сливите вървят добре с месо и могат да станат основа за различни сосове. Добри са в пайове, подходящи за мармалади, а също така имат всички шансове да ви покорят с вкуса си, когато са изпечени или карамелизирани. За зимата можете да правите конфитюри, компоти.

Ябълки

Ябълките са друг универсален плод. На първо място, те са добри сами по себе си. Ябълките често се добавят към печива и десерти и е просто невъзможно да си представим класически щрудел или шарлота без този плод. Ябълките могат да се добавят и към солени, обилни ястия от месо, подходящи са за зеленчукови и месни салати. Варианти за приготвяне не липсват: лесно се приготвят различни консерви, сокове, компоти, мармалади, конфитюри и дори сосове.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град