важните неща

Начало | важните неща | Внимавайте: най-честия кибертормоз се извършва в онлайн игрите

Внимавайте: най-честия кибертормоз се извършва в онлайн игрите

Аз детето | 2024-03-25

Внимавайте: най-честия кибертормоз се извършва в онлайн игрите

Поредно изследване доказа, че един от най-големите проблеми за децата в целия свят е кибертормозът. След като мине през него, всяко дете изпитва напрежение, стрес, липса на доверие към другите, самота. После идва и намаляване на успеха в училище.  "Последното проучване показва, че в България 51,9% от децата са пострадали от кибертормоз поне веднъж. Това е със 7,1% по-малко от 2022 година. Това е много, но за пръв път процентът на пострадалите деца от кибертормоз е под 52%, което е средното за държавите членки на Европейския съюз", заяви председателят на Българска академия за сигурност Владимир Бронфенбренер пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че трябва да се продължи процесът на превенция, тъй като той е един от най-важните.  "Има определени механизми, които ние прилагаме. Има и определени механизми, които не сме успели да въведем в България. Всичко това, ако успеем да го въведем, би трябвало до края на 2026 година България да стане държавата с най-малък процент пострадали в киберпространството", отбеляза Бронфенбренер.

Близо 80% от децата, пострадали от кибертормоз, са склонни да споделят, че са станали жертва онлайн. Най-често те се обръщат към своите родители, но в последните години все повече деца се доверяват и на училищата си, и на полицията.  Децата стават жертва на кибертормоз основно в социалните мрежи, чатове и в онлайн игрите.  "На тази територия те са най-уязвими, тъй като по-лесно губят бдителност по време на игра", подчерта гостът.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град