важните неща

Начало | важните неща | 23 март – часът на Земята! Нека подарим един час на планетата!

23 март – часът на Земята! Нека подарим един час на планетата!

Аз детето | 2024-03-22

23 март – часът на Земята! Нека подарим един час на планетата!

Къде живеете? Най-вероятно ще отговорите на този въпрос с име на улица, квартал или град? Но ако ви попита едно зелено човече с три очи... Ще му кажете планетата Земя! Рядко се замисляме за това, но нашата планета ни е единствена и е нашият голям дом. И трябва да го пазим. И докато вие като деца не можете да спрете някоя петролна рафинерия или голям цех, който замърсява, можете да направите много други неща, които също ще помогнат.

Едно от тях е да почетете Часът на Земята! Един ден ни дели от най-емблематичната природозащитна инициатива – Часът на Земята на WWF. Точно в 20:30 ч. в събота милиони домакинства по света ще изключат символично осветлението си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата. В същото време знакови здания като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други ще изгасят светлините, за да насърчат правителствата, бизнеса и всички нас да дадем своя принос към изграждането на устойчиво общо бъдеще. България също няма да остане безучастна към празника на Земята. Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 и 21:30 ч.

Сред тях са: храм-паметникът „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народният театър „Иван Вазов“, Археологическият музей, статуята „Св. София“, Националната и Градската художествени галерии, паметника на Цар Освободител на площад „Народно събрание“ и много други. В момента България е на първо място в Европа и на осмо в света, като българите сме подарили над 2000 часа на планетата, съобщават от WWF.

Но освен да прекараме една интересна вечер на свещи, можем да направим и няколко други неща! Можете да:

  • Помолите семейството си да рециклира някой от отпадъците като хартия, стъкло, пластмаса и метал. Лесно е! В почти всички по-големи населени места има специални цветни кофи, в които да изхвърляте съответния отпадък и това е всичко. Просто го направете, защото всяка стъклена бутилка, която рециклирате спестява достатъчно енергия, че да може телевизорът ви да работи час и половина например!
  • Можете да помолите родителите си да сложите на всяко осветително тяло вкъщи енергоспестяващи крушки, които ще помогнат да се намалят последиците от глобалното затопляне.
  • Изключвайте всички лампи и електрически уреди, когато не ви трябват!
  • Ходете по-често на пазар с родителите си и ги убеждавайте, че вместо найлонови торбички, които след това ще изхвърлят, могат да носят продуктите до вкъщи с платнени. По-екологично е и дори спестявате малко пари!

Можем ли да променим света за един час? Ще си кажеш: „Невъзможно е. Та това е само един час.“ Но ако всеки от нас, независимо къде се намира, отдели 60 минути и ги подари на Земята, ще имаме силата да опазим общия ни дом и да го завещаем повече от прекрасен на поколенията след нас. В този един час милиони хора по света ще бъдат активни и ще помагат за опазването на природата. Така те ще накарат още повече хора около себе си да обърнат внимание на всичко, което ни свързва. Както и на всичко, което можем да изгубим. Включи се и ти!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град