Растения и животни

Начало | Растения и животни | Тези забележителни скорпиони

Тези забележителни скорпиони

Аз детето | 2017-05-25

Тези забележителни скорпиони

Скорпионите са едни от най-древните животни на планетата. Те са се появили още в палеозоя и първоначално са живели във вода, след което са започнали да водят сухоземен начин на живот. В света днес са известни над 800 вида скорпиони и се срещат от тропическите гори, през каменисти местности и пустини до морското крайбрежие. Така че ако и вие като много хора ги смятате за едни от най-опасните паякообразни и се страхувате от ухапванията им, то може би ще е добре да помислите за живот в Антарктида. Да, там е единственото място на планетата, на което няма скорпиони. Независимо дали ги обичате или ги мразите обаче, тези факти няма как да не ви впечатлят!

  • Скорпионът е активен само през нощта, а през деня винаги се крие под камъни, под кората на дърветата, в дупките на животните. Някои видове се заравят в рохка почва. Повечето скорпиони са топлолюбиви, но видовете, които живеят високо в планините добре понасят студените зими, като заспиват до пролетта.
  • Скорпионите често посещават човешките жилища, но не обичат да живеят заедно с хората. Скорпионът излиза да ловува нощем, когато времето е горещо. Той върви много бавно с изправена опашка и протегнати напред щипки. Докато върви, за ориентир му служат стърчащите напред осезателни косъмчета на крачетата му. Когато докосне живо същество, скорпионът или го сграбчва, за да го убие, или отстъпва, като приема опасна поза – извива опашката си над главогръда и започва да я размахва наляво и надясно.
  • Повечето скорпиони не пият вода, но има някои видове, които обитават тропическите гори и си набавят вода, събрала се по листата на растенията. Интересен факт е, че някои видове скорпиони обичат да се къпят в утринна роса.
  • Скорпионът може да гладува много дълго време – той може да изкара без храна повече от три месеца. Известни са случаи, в които скорпион е бил държан гладен в лабораторни условия повече от година, за да се установи колко може да издържи без храна.
  • Всички видове скорпиони са хищници. Те са много чувствителни към високите температури и сухия въздух, като не могат да понасят по-продължително време дори и топлината на палещите слънчеви лъчи, поради което ловуват само нощем. През деня се крият в относително влажни и сенчести места, като развалини, пукнатини на скали и сгради, под камъни, в пясък, в дълбоки дупки в почвата, под кората на дървета и пр. Хранят се предимно с паяци, насекоми и многоножки, но жертва на по-едрите видове стават понякога и мишки, както и дребни гущери.
  • Видовете, които се срещат в България са дребни по размер и на дължина достигат до 4-5 сантиметра. Поради малките им размери (съответно и количеството отрова, което могат да отделят, е малко), убождането от тях не е опасно за човека. То има приблизително същите последствия както ужилването от пчела или оса.
  • Женските скорпиони раждат малките си най-често живи, като само отделни видове са яйцеживораждащи. При някои видове женските носят през първите 2-3 седмици своите наскоро излюпили се малки върху тялото си. След като сменят първата си кожа, бебетата сами слизат от гърба на майката и започват да се хранят с подходящи по размер малки насекоми.

Ако обичате да четете различни неща за животните, то имаме още много интересни факти за вас!



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 25.05.2017

Наистина тези скорпиони са много интересни животинки, но и много опасни! Трябва много да се внимава с тях!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град