Растения и животни

Начало | Растения и животни | Природата като художник: животните с най-красивите цветове на света

Природата като художник: животните с най-красивите цветове на света

Аз детето | 2017-06-30

Природата като художник: животните с най-красивите цветове на света

Животните, които съществуват на нашата планета са най-красивите и разнообразни същества, които тя може да ни предложи. Те са с всякакви размери, форми и цветове. Макар че повечето пъти, когато говорим за някой вид животно, ние го свързваме най-вече с цвета на козината или перушината му, като например щом е черно-бяло значи е панда, щом е розово е фламинго и така нататък, съществуват и такива животни, които са истинска радост за окото. Толкова са шарени и същевременно с това така красиви, сякаш някой умел художник е подбрал най-подходящите цветове и ги е нашарил. Понякога тези цветове помагат на животните да привличат такива от противоположния пол или пък да ги скриват от естествените им врагове. Друг път красивата им окраска няма точно конкретно предназначение, но пък е прекрасна за човешкото око.

Затова сега за един още по-хубав и цветен ден ви представяме животните с най-колоритни цветове от целия свят.

Паун

Няма как да не започнем с него. Все пак паунът е една от най-красивите птици на планетата и от векове се смята за символ на царственост и величие. Днес тя често се среща в големи имения и може да се види в зоопарковете по света. Паун може да се види и в дивата природа, но заради красивите му пера той често става обект на бракониерство. Мъжкият паун демонстрира гордо разкошна опашка ветрило по време на брачния период, опитвайки се да привлече вниманието на женската. Това обаче не е никак лесна работа, тъй като тя непрекъснато се разсейва от околната растителност в която може да се крие опасност. Именно заради това на пауна са отредени такива разкошни цветове, за да може винаги да бъде забелязван.

Паунова скарида

Говорейки за пауни се сещаме, че те са толкова красиви, че някои животни дори ги имитират. Точно това прави пауновата скарида. Подобно на съименника си, пауновата скарида се гордее с прекрасни сини, зелени и червени цветове. Но за разлика от пауна, скаридата е толкова красива, за да привлича към себе си малките рибки и охлюви, с които се храни.

Синьопръстенен октопод

Докато сме още под водата няма как да не споменем и синьопръстенния октопод. Той живее в Тихия и Индийския океан. Освен красив е признат и за най-отровното морско животно. Получил е името си точно заради яркосините пръстени, които се намират по цялото му тяло. Освен всичко друго тези пръстени стават по-светли, когато октоподът се почувства застрашен. Това е един вид предупреждение за този, който иска да му навреди. Чрез това октоподът направо си казва: „Сигурен ли си, че трябва да се заяждаш точно с мен. Мога да ти пусна силна отрова – остави ме намира“.

Риба папагал

Няма как да не споменем и тази наистина цветна рибка! В зависимост от подвида рибката може да бъде с тюркоазен, яркозелен, розов, син или оранжев цвят, който се променя с възрастта. Именно оттук идва и тяхната красота: цветовете се променят постепенно и често се оказва, че по тялото на рибката присъстват всички изброени. Но преди всичко те са много спокойни в райони, където хората не ги ловят прекалено. Затова са и едни от най-лесните за наблюдение риби.

Ахалтекински кон

Ахал Теке е една от най-древните породи коне. Произхожда от Туркменистан, където е национален символ. Така наречените „златни коне“ са адаптирани към суровите климатични условия на азиатските пустини и са известни със своята бързина и издръжливост на дълги преходи. Ахалтекинската порода е сред най-отличителните и необикновени породи в света. Тези коне често са наричани „Небесни коне“, както и „Царски коне“, в многовековната история на породата. Древните историци и поети пишат за несравнимата красота на конете от Централна Азия, известни като конете от Ниса, като се започне от VII-VI век преди новата ера. Тези коне имат много къса и лъскава козина, като най-разпространеният им цвят е златно-сивият.

Барс

Барсът, наричан още снежен леопард, принадлежи към семейство Котки. Известен е със своята красива, гъста козина. Има бяла, жълтеникава или светлосива космена покривка прошарена с интересни тъмни ивици. Освен красив, този външен вид чудесно прикрива леопарда от плячката му, докато той дебне. Гъстата му козина го прави издръжлив и адаптивен на ниски температури и по-сухи местообитания. Снежните леопарди обитават високите скалисти планини в централната част на Азия. Могат да бъдат срещнати както в Афганистан, така и в Казахстан и Русия. По данни на едно проучване от 3500 до 7000 са снежните леопарди, живеещи в дивата природа, а 600-700 живеят в зоологически градини. Точният брой на онези, които са на свобода не може да бъде определен. Снежните леопарди имат светлосини или сиви очи, което е необичайно за големите котки – техните очи обикновено са жълти или със златист цвят. Снежните леопарди са най-активни при изгрев и залез, но рядко могат да бъдат видени сред дивата природа. За разлика от други големи котки, те не реват.

Снимки: pixabay.com

Обичате ли да четете и научавате най-любопитните факти и за други животни? Тогава четете тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град