приказки от деца

Начало | приказки от деца | Среща с Дядо Коледа и Емилчо

Среща с Дядо Коледа и Емилчо

Дорина Петкова | 2010-12-27

Дядо Коледа, ела,
аз съм твоята мъничка звезда.
Ти ходиш из земята цяла,
а моята мечта е в чувала.
Даже и комина ще отворя,
за да мога с теб да поговоря.
Чаша мляко и бисквитки ще оставя аз,
само ти ела в уреченият час!

* * *
По всички краища на земята децата говореха за дядо Коледа. Само Емилчо се съмняваше в неговото съществуване. Той смяташе, че дядо Коледа е измислица.

Дойде Бъдни вечер! На масата се сложиха постни ястия. Всички си легнаха. Само Емилчо остана буден, за да се увери, че дядо Коледа е измислен. Точно в полунощ дядо Коледа пристигна. Той носеше черни ботуши, червен костюм и кафява торба пълна с подаръци. Емилчо го видя. Дядо Коледа се обърна и му подаде подарък. Емилчо взе подаръка и уж се качи в стаята си, а пък отиде горе при шейната да види елените. Той бе много уморен и падна в един от чувалите на дядо Коледа. Заспа в него. Оказа се, че този чувал бе вълшебен! Емилчо беше в друг свят. В света на обърнатите неща. Когато кажеш нещо, хората те разбират в противоположния му смисъл. Емилчо бе толкова уплашен и все пак искаше да види къде се намира. Направи две-три крачки и се озова на центъра в градчето Денвил, но всички го наричаха и пишеха Ливнед. Емилчо тръгна да се разхожда по улица Големия Джак наречена от жителите на град Малкия Джак. Той разговаряше с хората и наблюдавайки поведението им осъзнаваше все повече и повече къде се намира. Запозна се с едно красиво момиче, което се казваше Гроздана. Едно време бащата на Гроздана бе работил в реалния свят и тя знаеше тайния път до него. Показа пътя на Емилчо и той излезе от чувала.
Навън отново видя дядо Коледа. Дядо Коледа седеше усмихнат и пиеше топъл чай. Дядо Коледа погледна в очите Емилчо и все едно му казваше: “Не се бой, ще те отведа при родителите ти!” В това време родителите на Емилчо се излежаваха блажено и мислеха дали дядо Коледа е оставил и на тях нещо под елхата, както едно време. Те даже не подозираха какво пътешествие е направил Емилчо. Така всичко завърши с добър край!

Участва в конкурса "Разказ или стихотворение за Дядо Коледа и джуджетата"



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град