приказки от деца

Начало | приказки от деца | Спасителката

Спасителката

Марина Тенева | 2010-12-27

Тя знаеше, че Дядо Коледа съществува. Бе го виждала, но имаше проблем — ако някога той разбере, че някой го наблюдава, моментално изчезва... Но любимото й занимание бе да гледа. Снегът бе доста. Децата си бяха направили иглута, в които си разказваха страшни истории. Само Снежана не беше там. Криеше се от всеки, защото никой не я разбираше. Обикаляше... Тя знаеше къде точно живее Дядо Коледа и нерядко ходеше там и следеше. Гледаше как дядото пише, как чете, как мечтае, как просто гледа огъня. И така всеки ден Снежана тръгваше по заледения път и стигаше до къщата на Добрия старец.

24-ти декември. Снегът се стопи. Нямаше ледени пързалки, нямаше и иглута. Снежана отново отиде до дома на Дядо Коледа. Той, застанал на замъгления прозорец, гледаше замислен. Момичето се скри до един храст и от там наблюдаваше всяко движение на мъжа. Но... той я видя! Внезапно сякаш се изпари. Момичето се уплаши. То се чувстваше виновно... Детето се приближи до вратата на къщата. Бутна я. Чу се пронизителен шум. Продължи да върви. Изведнъж съзря едно ковчеже. Отвори го. В него бяха поставени две пръчки. Снежана ги взе и продължи. От отчаяние седна на стола пред камината и заплака. Предметите все още бяха в нея. Малка сълза се търкулна на една от пръчките, а след това втора капна на другата. Момичето се молеше на глас Дядо Коледа да се завърне. Пръчките светнаха в ослепителна светлина. Цялата стая се озари в невероятни цветове... За кратко време Снежана не виждаше нищо. Неусетно тя се озова на друго място. Седеше в един голям стол, облечена в красива копринена рокля. До нея стоеше дядото, който разгръщаше многобройни писма от различни деца. Той се обърна към Снежана и изрече:
– Благодаря! Ти ме спаси! Не знаех, че някой ще ме открие в тази гора... Бях изпратен там от зли хора, но ти ме върна тук — в моя истински дом! Как ти е името, дъще?
– Снежана – отвърна плахо тя.
– От сега нататък ти ще си Снежанка – моята дъщеря! Ще ми помагаш да разнасяме подаръците в навечерието на Коледа. Приготви се, скоро потегляме!
И снегът отново заваля – всичко заблестя, сякаш се намираха в приказка!

Участва в конкурса "Разказ или стихотворение за Дядо Коледа и джуджетата"



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град