За родители

Начало | За родители | Още 4 начина с които да развиете креативността на детето си

Още 4 начина с които да развиете креативността на детето си

Аз детето | 2020-11-26

Още 4 начина с които да развиете креативността на детето си

Обикновено свързваме понятието креативност с различни творчески дейности, занимания с изкуство или оригинални подходи в житейски ситуации. Всъщност креативността представлява по-скоро умението да създаваме нещата по свой уникален начин. Можем да бъдем креативни във всичко. При децата това се вижда най-ясно. Ще го забележим, когато детето строи къща от дървен конструктор и си позволи да пренебрегне препоръчаната схема и да създаде своята специална дървена къща... Ще ни изненада с неочаквания начин, който детето си е изработило да запомня таблицата за умножение... Всяка дейност може да бъде креативна – писането, четенето, математиката, подреждането, разхождането. И това е важно! Наред с умението едно дете да чете, пише и да смята, да бъде креативно също е важно умение, което ще му помага в живота и затова би било прекрасно, ако можем да насърчим децата да разкрият природата си на творчески гений. Ето няколко съвета как да го направите: 

 

Стъпка назад

 

Може да изглежда, че малко противоречи на останалите 5 начина, които можете да прочетете тук, но е важно да запомните, че всичко е свързано с намирането на баланс. Ако детето се чувства така, сякаш е постоянно под наблюдение, може да е по-малко вероятно да рискува, което би намалило креативността му. Ако насърчавате автономността, ще видите как въображението на детето ви цъфти. Следващия път, когато детето ви се занимава с тиха игра, рисуване или писане, се въздържайте от коментар като „какво рисуваш, това на какво прилича?“ Това само ще го изтегли от зоната на въображението. Вместо това си направете чаша кафе и се насладете на момент за себе си!

 

Отделете време за творчество 

 

Това може да бъде трудно, особено за работещите родители, но децата се нуждаят от неструктурирано време, за да си представят, построят, експериментират и изследват. Може да бъде за половин час след вечеря, рисуване в леглото преди лягане, четене на приказка или час игра с въображение всеки уикенд. Погледнете графика си и се уверете, че има отделено време за това.

 

Върнете се към основите 

 

Играчките, които издават звукови сигнали и мигат със светлини, са забавни и определено имат своето място, но те не изграждат креативни мислители по начина, по който го правят дървените играчки, легото, куклите без ефекти, пясъкът и водата. Прекарайте известно време в гледане на играта на детето си и направете бърза инвентаризация на играчките му. С какво играе най-много? В играта с кои от тях трябва да вложиш и доза въображение? Можете ли да замените например играчка с бутони, която има една или две функции с играчка без ефекти, като дървени кубчета, които насърчават въображението много повече?

 

Ограничете времето пред екрана

 

За някои семейства може да е трудно да премахнат изцяло времето пред екрана, което не е и необходимо. Важното е всички ние да положим усилия да отделим време в което да нямаме никакви екрани пред себе си. Разбира се интернет в днешно време е необходим за много неща, включително и на децата и никой не може да отрече това. Но по 2 часа на ден спокойно можете да прекарате в рисуване, изграждане на град от кутии или приготвяне на кексчета, забавно състезание, правене на фигурки от хартия, пластилин, домашен театър и какво ли още не. 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град