покани

Начало | покани | Обява на читалище “Бъдеще сега”

Обява на читалище “Бъдеще сега”

Аз детето | 2008-06-03

Най-зеленото читалище в България иска да ви съобщи радостната новина, че все повече деца и младежи имат желание да участват в нашите програми по екологично образование и имат нужда от вашата помощ.
Развитието и усъвършенстването на нашите програми (виж по-надолу) предизвиква все по-голям интерес от страна на училища, спортни, образователни и културни организации към нашата работа. Ресурсът ни от хора се оказа крайно недостатъчен, за да работим с всички желаещи деца, родители и възпитатели по програмите ни за екологични и граждански грамотности. За това имаме нужда от вашата помощ! Станете част от нас, помогнете на българските деца да са по-образовани, креативни и щастливи. За нас навременното и адекватно образование на децата и младежите е бъдещето - сега, което искаме за всички! Това ни накара да:
(По) Търсим!!!
Деца между 18 и 55 години, които да работят, играят и се забавляват с други деца на възраст между 7 и 14 години.
Ако сте учител или друго дете с екологично, педагогическо, хуманитарно образование или винаги сте искали да играете и се забавлявате с деца, имате опит в работа с тях, обичате природата и приказките, музиката и забавлението… В такъв случай се чувствайте поканени на чаша чай в Магазина за време и чай, след като пратите кратка автобиография и посочите удобно за вас време за среща.

Каква е програмата за това лято?
Занятия в София
От началото на юни до септември всеки вторник и четвъртък в два учебни часа с деца между 8 и 14 години в спортен комплекс до “София ленд”;
От 30 юни – до 25 юли един месец (двадесет работни дни) в Лятното училище на Американския колеж в София;

Занятия из Родопите
Лятна академия от 21 до 26 юли и от 25 до 30 август на Гудевица, Смолянско
Лятна академия в резервата Беглика – близо до Батак и Велинград от 25 до 30 юли

“Тея пусти пари…"
Всички бъдещи инструктори ще преминат през тренинг и обучение по програмите на читалището. На успешно завършилите курса всяка от посочените по-горе преподавателски дейности ще се заплаща.
Моля пишете предварително и изпращайте кратка автобиография на електронната поща на НЧ “Бъдеще сега” – info.futurenow.bg@gmail.com
Не се притеснявайте да задавате всякакви допълнителни въпроси.

Кои сме ние?!
Народно Читалище “Бъдеще сега” е учредено през август 2006 г., като приемник на Народно Читалище “Пробуда” основано през 1931 г. в село Гудевица. Членове на читалището са педагози, специалисти по дистанционно обучение, антрополози, дизайнери, психолози, археолози, биолози, еколози, планински водачи, компютърни специалисти, специалисти в сферата на неформалното образование и др.
В средата на юни 2007 г. завършихме работата си по проект: “Повишаване на екологичната култура и гражданското съзнание за проблемите на природата сред децата и подрастващите, като механизъм за решаване на конкретните екологични проблеми от горното течение на река Арда”, финансиран от фондация “ЕкоОбщност”, фонд Маршъл и фонд Братя Рокфелер. По този проект бе разработена методика за организиране и провеждане на детски Летни екоакадемии, която успешно се тества и приложи не само сред деца от района, но и с деца от София и други големи градове на страната. Бяха обучени и първите 12 инструктори на читалището.
През последните две години НЧ “Бъдеще сега” реализира серия от малки проекти и инициативи. Самостоятелно (с огромната подкрепа на своите членове) осъществихме проекта www.zelen.bg, в партньорство с други организации реализирахме конкурса и пътуването на младежи до Великобритания “Ръка за ръка с природата”, инициативата “Зелен час”. Кампанията ни за “ЕкОбразование” набира скорост и към нея през 2008 г. се присъединиха нови медии, спортни и образователни организации и проекти.
В началото на 2008 г. бяха одобрени два много важни проекта на читалището. В проекта финансиран от Тръста за развитие в Централна и Източна Европа ще работим за гражданска грамотност на учениците от две гимназии в град Смолян и още две средни училища в град София през следващите две години. Проекта ни “Посланици на природата” спечели подкрепата на ОПРЧР в схемата “Да направим училището по привлекателно за младите хора” и Министерството на образованието. По време на реализирането на проекта ще работим с три училища в района на град Смолян и още две училища в София.
Ние се стремим да развием мрежата от екоклубове, в които работим през последната година. Заедно с учениците от клубовете, освен програмата за извънкласно и неформално обучение, извършваме и залесявания, почиствания и облагородяване на училищни и паркови пространства. През 2008 год. в мрежата предстои да се включат нови училища от страната.
Работата ни в динамична и отворена атмосфера, с млади и амбициозни хора по дух и убеждения прави средата около нас малко по-приятна и ведра. Ние вярваме, че ако сме истински с децата и хората около нас можем да накараме света ни да се усмихва повече.
За контакти и повече информация:
Теодор Василев – Председател на НЧ “Бъдеще сега”, 0887 55 84 76;
Божидар Ламбов – Координатор “Екологични програми” 0898 52 58 85;
e-mail: zelenbg@gmail.com или info.futurenow.bg@gmail.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град