покани

Начало | покани | Деца от 33 държави ще представят свои рисунки

Деца от 33 държави ще представят свои рисунки

Аз детето | 2008-06-14

Деца от 33 държави ще представят свои рисунки

Рисунки на деца от 33 държави ще бъдат подредени в изложбата “Кой съм аз?”, включена в програмата за честване на Празника на Монтана – Свети дух. Експозицията ще бъде открита на 16 юни  2008 г. в 17 часа в зала “Кутловица”. Творбите са от фонда на Галерията за детско изкуство от Целе – Словения. Тя представя наградените творби от конкурса “Кой съм аз?”.

В залата на дружество “Тенец” ще бъдат показани 60 рисунки. Те са подбрани сред 30-те хиляди творби на деца от 35 държави, участвали в творческото състезание. При откриването на изложбата ще получат наградите си от конкурса млади таланти от Търговище, Никопол и Козлодуй. Ще им ги връчи лично Михайло Лишанин – създател на галерията. Той ще бъде отличен и с Почетната значка на Община Монтана. Кметът Златко Живков ще му я връчи при откриването на изложбата “Кой съм аз?”. Основание за удостояването на Лишанин е неговият принос за стимулиране развитието на детското изкуство, за популяризиране постиженията на талантливите деца от нашия град и на името на Монтана в международен план.

В творбите си малките художници са търсили отговор на въпросите с какво е уникален техният народ и каква идентичност приемат те, какво искат да съхранят от наследството за идните поколения, с какво тяхната нация допринася за пъстрата и колоритна мозайка на глобалното село, в което е превърната планетата Земя. Повечето деца са рисували природни и архитектурни забележителности, етно традиции (от инструменти и оръжия до национални костюми). Конкурсът е насърчил младите  хора да посещават музеи, паметници, църкви, да откриват семейни реликви и артефакти, които носят колективната творческа памет на техните нации. Идеята за неповторимата идентичност и културната равноценност на различните нации кореспондира и със замисъла на Международния фолклорен фестивал, провеждан в рамките на празника на града: – да се откроява и съхранява културното многообразие в глобализиращия се свят.

Галерията за детско изкуство е единствената постоянна галерия в Словения, посветена на младите творци на възраст до 20 години от цял свят. Това е една от 15-те подобни галерии в Европа. Тя поддържа и ежегоден международен конкурс за детска рисунка. Журито се състои от представители на различни държави, които оценяват творбите, изпратени за конкурсите, провеждани от списание “Ликовни свет”. Те са сред най-големите конкурси, провеждани в света. Например, колекцията с детски рисунки на тема “Конят” съдържа 45 хиляди творби от 55 държави, а колекцията на тема “Замъците – културно наследство” е с 10 хиляди рисунки от 35 страни. Архивът на галерията съдържа над 115 000 творби от 80 различни държави. Тя е гостувала със 135 изложби в 25 страни, сред които Франция, Югославия, Хърватска, Полша, Словакия, Унгария, Белорус, Индонезия, САЩ, Канада, Турция, Русия, България, Италия, Чехия, Индия, Иран и др.

Коментари
6 коментара

Александра Николаева, 11 г.,

Публикувано на 21.06.2008

Според мен рисунките са прекрасни и самото им рисуване отлага много време.

Глория Любенова, 11 г.,

Публикувано на 23.06.2008

Еми тоя сайт си е хубав и як таман за децата да влизат в него!

Натали Тодорова, 9 г.,

Публикувано на 12.11.2008

мисля че сайтът Аз детето е много хубав и весел.

Никол Руменова, 8 г.,

Публикувано на 23.12.2009

много е добре ех

Анелия Енчева, 7 г.,

Публикувано на 14.02.2011

рисунките са супер

Жени Маркова , `10 г.,

Публикувано на 27.11.2011

това е много трудно да се нарисува?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град