приказки за лека нощ

Начало | приказки за лека нощ | Необичайните приключения на Виктор: Запознайте се с Виктор

Необичайните приключения на Виктор: Запознайте се с Виктор

Аз детето | 2019-10-02

Необичайните приключения на Виктор: Запознайте се с Виктор

Кое е това малко момченце с колба в ръка, което тича към вас с всички сили... Нима не знаете... Това е малкият Виктор. Виктор е на 11 години и също като вас е съвсем обикновено момче, което обича да пита това и онова за света и да научава нови неща. Но какво е станало, защо целият е покрит със сажди... Какво ли е правил... Въпросът е там, че момчето много, ама много обича химията. Обича да пише и поезия, но това е една друга история. Всеки път, когато родителите му го оставят сам, защото му имат пълно доверие, той прави химически опити. При това съвсем истински! Виктор обаче не ви препоръчва да опитвате това и вие, защото както виждате е покрит със сажди, а това, повярвайте, е най-малкото, което му се е случвало. Въпреки това момчето иска и вие да харесате света на химията, затова е решило да ви го покаже с неговите необичайни приключения и интересни истории.

Всъщност Виктор никак не го бива да разказва истории, но смята, че ще му простите това неумение, защото приключенията му са наистина вълнуващи. Да, и ние се почудихме как е възможно да казва това след като пише поезия, но момчето каза, че тази история ще ни я разкаже някой друг път. Опитите на Виктор се провеждат в едно наистина тайно помещение – наречено Кухнята. Кухнята е мястото, където се готви храна. Надяваме се знаете това. Докато майката на Виктор отсъства обаче Кухнята се превръща в истинска тайна химическа лаборатория в която се смесват всякакви прахове и течни вещества. Променят се цветове в буркани, понякога има мехурчета или пушек и много, ама много рядко (един път седмично) се случва по някоя и друга експлозия.

Точно тази експлозия е най-важната, защото тя изпраща Виктор в необятния свят на химическите елементи. Там той се запознава с тях (да, наистина го прави) и обогатява познанията си в тази иначе сложна наука директно от първоизточника. Виктор не знае точно как създава тази експлозия и затова всеки път смесва всякакви вещества докато... бълбууук... пууффф... баааам... нещо не гръмне и той не се озове в този вълшебен свят. Преди много време и преди това да се случи за първи път момчето обичаше да разгръща огромния учебник на брат си или да гледа филмчета, които обаче често използваха думи, които Виктор все още не разбираше. Затова той обича кухнята и обича да остава сам със своите експерименти.

Много обича и да посещава този свят, където самият Менделеев, създателят на прочутата Менделеева таблица, с много гъста и забележителна брада по лицето, отбелязва момчето, го чака, за да го разходи и да го запознае с някой нов химичен елемент. Виктор вече е научил много и няма търпение да разкаже всички тези неща и на вас. Сега обаче много се умори и ще ви остави в очакване (той обича да прави така) на първата му история... До следващия път...



Коментари
1 коментар

Памела Стефанова, 19 г.,

Публикувано на 02.03.2021

Ще има ли продължение?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град