малък готвач
Най-лесният и вкусен домашен бургер
Няма да ви питаме дали обичате бургери, защото сме сигурни, че хората, които не ги обичат се броят на пръстите на едната ръка. Те са ароматни, вкусни и съдържат всичко, което човек би искал от един сандвич. Имат си апетитно хлебче, вкусен сос, необходимата доза зеленчуци и някакво наистина интересно на вкус месо. Ммм... как да не ти се дояде. Знаете ли обаче, че ако сами си направите бургер у дома, той ще е още по-вкусен от купешкия и много по-здравословен. Освен това има начин да се направи много бързо и лесно. Идеален е за един бърз обяд! Ето как!
Необходими продукти за един бургер:
- хлебче
- малко масло
- кюфте печено на скара
- един домат
- листо от маруля
- 1 супена лъжица майонеза
- 1 супена лъжица кетчуп
- половин супена лъжица горчица
- резенче кашкавал или специално сирене за сандвичи
- по желание можете да добавите и лук, кисели краставички, чушки
Ще ви трябва още и тавичка, купа, нож, лъжица и хартия за печене.
Как се приготвя:
Първо внимателно разрежете хлебчето на две части. След това намажете всяка част с малко масло и ги поставете в тавичка, в която предварително сте постлали хартия за печене. Печете хлебчето на 100-150 градуса за не повече от 8 минути. След това изключете фурната и го оставете леко да изстине, за да можете да го извадите.
През това време можете да си направите соса, като в купа смесите 1 супена лъжица майонеза, 1 супена лъжица кетчуп и по желание добавете половин супена лъжица горчица. Също така измийте листото от маруля, нарежете домата на кръгчета, а също и другите зеленчуци ако имате такива.
Накрая внимателно извадете хлебчето, а на негово място поставете едно кюфте като отгоре му сложите настърган кашкавал или специално сирене за сандвичи. Отново поставете тавата във фурната и печете на 150 градуса за 5-6 минути или докато кашкавалът или сиренето се разтопят. След това отново оставете леко да изстине.
През това време намажете едната част от хлебчето със сос. Върху него наредете листо от маруля, домати и други зеленчуци по избор. Накрая от другата страна поставете и кюфтето и просто затворете бургера.
Не изглежда ли превъзходно?
Виктория Милтиядова, 11 г.,
Публикувано на 31.07.2018
Може ли майонезата и кетчупа да се заменят с чеснов сос?
От редакцията: Разбира се. Може с всеки любим сос. :-)