Растения и животни

Начало | Растения и животни | Как растенията знаят кога да цъфнат?

Как растенията знаят кога да цъфнат?

Мирела Любенова | 2017-04-07

Как растенията знаят кога да цъфнат?

Цветята – няма човек по света, който поне веднъж да не се е удивлявал на тяхната нежност и красота. Цветята са едно от най-милите и красиви неща, които природата е сътворила, даже според нас са може би едно от най-добрите ѝ творения! Този вълшебен дар от природата в продължение на векове ни помага да изразим нашите емоции и чувства. Красотата на цветята, техният аромат и брилянтни цветове са достатъчни, за да ни накарат да се усмихнем. Но както всеки знае, децата са любознателни и обичат да задават въпроса „защо“ или в случая „как“ или въобще да задават въпроси за света около тях, за които никой друг не би се сетил. Нали така? Непрекъснато питате ама защо това, ама как става онова и няма как докато сте гледали жълтите, червени, бели цветя да не се запитате, защо или по-точно как растенията знаят кога точно да цъфнат. Да вземем например кокичетата. Откъде тези предвестници на пролетта знаят точно кога да покажат нежните си стебла. Откъде знаят, че няма да ги застигне някакъв страшен студ и сняг и да стане нещо такова, като на забавната картинка по-долу. Сигурно се досещате, че освен това не всяко цвете цъфти по едно и също време и така могат да ни радват през всеки сезон, но как точно го правят. Ако сте любопитни да разберете, то четете!

Това е загадка, която озадачава учените в продължение на векове. Още през 1930 година те са доказали, че растенията някак усещат дължината на дните и така „разбират“ кога идва пролетта или съответно есента и лятото. Тогава руските „умни глави“ подозирали, че зад това усещане се крие мистериозно вещество, което те наричат флориген и което кара цветните пъпки да се оформят и съответно да разцъфват, когато му дойде времето. Днес учените са провели редица изследвания за по-напреднали и са доказали, че растенията имат нещо като вътрешен часовник, който е един вид програмиран от природата и те знаят точно кога слънчевата светлина се увеличава и денят става по-дълъг или по-къс, или общо взето, кога условията са подходящи за тях. Учените вярват, че този вътрешен часовник работи с помощта на протеини, наречени фоторецептори, които се активират от слънчевата светлина. Когато тези протеини „кажат“ на растението, че е време да цъфне, то привежда в действие молекулярен процес след края на който ние се наслаждаваме на един красив цвят.

Накрая няма как да не ви кажем и защо толкова много учени се интересуват толкова много от това кога и защо цъфти едно просто цвете? Това е повече от едно интелектуално любопитство. Някои учени смятат, че разбирането на този механизъм ще помогне и на хората, които по-лесно ще отглеждат хранителни култури като ориз, пшеница, ечемик и картофи, а това от своя страна би могло да намали световния глад. Например оризът обикновено цъфти в края на годината. Ако учените биха могли да манипулират процеса на цъфтеж и да накарат ориза да цъфти няколко пъти годишно, то тогава ще има повече добив на ориз и повече храна за всички. Други експерти предполагат, че такива манипулации могат също да доведат до по-високи добиви от растения, отглеждани за биогорива.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град