любопитно

Начало | любопитно | Пригответе се за дъжд от падащи звезди

Пригответе се за дъжд от падащи звезди

Аз детето | 2016-07-22

Пригответе се за дъжд от падащи звезди

Имате ли си някое и друго желание – може би да си имате куче, или пък да живеете в замък или мама и татко да ви подарят за рождения ден онзи нов таблет, който вчера видяхте в магазина? Или може би искате всичко това... Тогава направете си един списък и се пригответе, защото съвсем скоро много, много падащи звезди ще се видят и от нашето небе. Астрономите обещават да са толкова много, че да трябва да изричате по едно желание на всеки няколко минути.

Земята ще премине през зрелищния метеорен поток Персеиди след по-малко от месец. Не е необходимо обаче да чакаме чак дотогава, за да видим падащи звезди, защото планетата ни сега преминава през Делта Акваридите, съобщи Сайънс алърт.

Пикът на Делта Акваридите е на 28 и 29 юли. Те се виждат най-добре в южното полукълбо, но и в северното полукълбо хората могат да им се порадват, защото над тях по небето ще преминават по около 20 падащи звезди на час.

Тъй като светлината на Делта Акваридите е слаба, е добре небето да е тъмно, далече от изкуствена светлина. Затова особено добри за наблюдение са дните около новолунието на 3 август.

Делта Акваридите ще продължат да се стрелкат по небето до 23 август и ще съвпаднат с Персеидите, чийто пик е в средата на август.

Персеидите са по-ярки и изобилни. Звездобройците в северното полукълбо лесно могат да ги различат, защото Делта Акваридите идват от юг, а Персеидите от север.

Метеорен поток можем да наблюдаваме, когато орбитата на Земята съвпада с тази на комета.

Вижте още:
Какво е метеоритен дъжд?



Коментари
1 коментар

Павелка Stefanova, ,

Публикувано на 23.07.2016

аз ще си пожелая да имам б опа не трябва да казвам желанието си, за да се сбъдне. почти 15 години чакам да се сбъдне , но не се сбъдв

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град