История

Начало | История | Знаете ли нещо за Помпей?

Знаете ли нещо за Помпей?

Аз детето | 2024-10-10

Знаете ли нещо за Помпей?

Оглушителен бум се чува в претъпкания пазар на Помпей. Земята се тресе силно, изкарвайки от равновесие купувачи и събаряйки щандове с риба и месо. Хората крещят и сочат към планината Везувий, масивен вулкан, който се издига над тях... Преди близо 2000 години Помпей е бил оживен град, разположен в днешна Южна Италия. Но през лятото на 79 г. от н. е. близкият вулкан Везувий изригва. Той изхвърля дим и токсичен газ на 100 километра във въздуха, който скоро се разпространява в града. Почти за една нощ Помпей – и много от неговите 10 000 жители – изчезват под покривало от пепел.

Помпей е бил основно изгубен и забравен, докато не е бил преоткрит през 1748 г. Благодарение на разкопките, които продължават и днес, учените са успели да разберат почти точно какво се е случило в този ужасен ден. След като вулканът изригнал за първи път малко след обяд, гъстата пепел превърнала всичко в черно – хората дори не можели да видят слънцето. Някои жители избягали от града, а други се приютили в домовете си. Но пепелта продължавала да пада. На някои места пепелта достигала до 10 метра, блокирала вратите и се срутвала в покривите.

Около полунощ първият от четирите изгарящо горещи облака от пепел, скали и токсичен газ (наричани също вълни) тръгнал надолу по вулкана. Пътувайки към Помпей вълната изгорила всичко по пътя си. Около 7 сутринта, близо 19 часа след първоначалното изригване, градът бил изцяло покрит със смъртоносна смес от пепел и скали.

Посещението на руините на Помпей е като връщане назад във времето. Слоевете пепел всъщност помогнали за запазването на сгради, произведения на изкуството и дори формите на телата, докато се разлагали и оставяли дупки в пепелта. Всичко това позволило на експертите да попълнят подробности, които може да не са оцелели в много други римски обекти. Въз основа на това, което са разкрили, учените смятат, че Помпей е бил проспериращ град, популярен сред богатите римляни за почивка. Добре павираните улици имали високи тротоари и стъпала, за да пазят пешеходците от калта. За да се отпуснат, хората се киснели в обществени бани, гледали гладиатори или състезания с колесници в амфитеатър и се наслаждавали на пиеси в два театъра.

Помпей може да е древна история, но учените са почти сигурни, че планината Везувий е закъсняла за друга голяма експлозия. За щастие хората, живеещи близо до вулкана днес, вероятно ще получат предупреждения за евакуация, преди да избухне.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град