Лаборатория

Начало | Лаборатория | Как изригват вулканите

Как изригват вулканите

Аз детето | 2021-06-03

Как изригват вулканите

Всички знаете какво е вулкан – не се съмняваме в това, но все пак сме длъжни да го кажем. Вулканите или както му казваме по народно у нас – Огнебълвачите, са интересни земни образувания, най-често планини, които често изригват магма (разтопена скална маса) над земната повърхност. Гледан нощно време и отдалеч, вулканът прилича на огромен фойерверк на върха на планината. Но е много опасно да бъде приближен: от кратера изригват залпове от горящи камъни, високи струи лава и избухливи газове.
Всички вулкани са разположени по дължината на пукнатини в земната кора. Повечето от тях са подводни, тъй като океаните покриват по-голямата част от земната повърхност. Над две трети от активните "въздушни" вулкани (които не са под повърхността на морето) се намират по крайбрежията на Тихия океан, като го ограждат с огромен пръстен. Те образуват зона, наречена "огненият пояс".

Най-общо казано вулканите изригват по следния начин: лавата блика и се разлива от кратера на вулкана, но преди да стигне до него се образува в недрата на вулкана, които се намират дълбоко под земната повърхност. Веднъж разтопените ками и скали (магмата и лавата) преминават през пукнатина наречена "вулканично гърло" и изригването започва. Когато в магмата има много газове, изригването наподобява поредица взривове. Парчета скали се откъсват при преминаването на лавата и са изхвърлени към небето. При падането си те се натрупват около кратера. Постепенно се оформя малка планина във формата на конус. След няколко дни, а понякога и месеци, тя може да достигне няколкостотин метра: родил се е нов вулкан. Този процес е колкото опасен, толкова и величествен. За съжаление обаче само най-опитните специалисти и от отдалеч могат да наблюдават този процес. Случва се е и обикновени хора като нас да попадат на такова явление, но тогава ние по-скоро бягаме и гледаме да се измъкнем, отколкото да наблюдаваме. Затова днес ще ви подшушнем един експеримент, с който можете да видите как точно изригва вулкана. А ако го и снимате, като нищо да впечатлите учителите си, най-вече тези по химия и физика.

Преди обаче да започнете с експеримента, разкажете за него на мама и тате и ги попитайте дали може да го направите и дали биха ви хвърляли по едно око по време на процеса. Не че е толкова опасно, но един възрастен помощник винаги е от полза. След като сте се разбрали с тях по този въпрос, намерете си и следните материали:
метална кутия или бутилка с широко гърло
домашен пластелин по тази рецепта или малко глина – ако ще правите пластелин се погрижете да го оцветите в оранжево и кафяво като вулкан с бои за храна, а ако е глина с водни боички
оцет
салфетка
сода за хляб
6 капки препарат за съдове
червен оцветител за храна или пък разтворим сок от ягода върши същата работа
съд за сместа
тава, в която да сложите вулкана

Какво се прави:
Първо сложете кутията или бутилката в тавата. След това я облепете с глина или пластелин така че да заприлича на истински вулкан  – широка основа и тясно гърло. Оставате направения вулкан за 10 минути.
Пред това време в купа сипете до средата оцет, 1-2 супени лъжици препарат за съдове и няколко капки оцветител да храна. Разбъркайте добре. След това вземете салфетка и сложете в нея няколко щипки сода за хляб. Завийте салфетката като бонбон. Изсипете сместа от оцет във "вулкана". Добавете салфетката с содата и наблюдавайте...

Ако всичко е направено както трябва ще имате едно истинско, червено и мощно изригване.

Ако искате, за стане целия вулкан по-лесно и съвсем като истински го оформете в така от мокра пръст.



Защо се получава така?
Обяснението е изключително просто: химична реакция между оцет, препарат за съдове и сода.

Снимки: sxc.hu



Коментари
4 коментара

александра , 11 г.,

Публикувано на 27.02.2015

яко

Дуйгу , 10 г.,

Публикувано на 22.03.2020

Хубаво

Бела , ,

Публикувано на 10.06.2021

готино, яко и интересно

Алекс , 10г. г.,

Публикувано на 23.08.2022

забавно

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град