История

Начало | История | Като в учебник, но по-интересно: историци създадоха интерактивна карта на Римската империя

Като в учебник, но по-интересно: историци създадоха интерактивна карта на Римската империя

Аз детето | 2023-06-09

Като в учебник, но по-интересно: историци създадоха интерактивна карта на Римската империя

Древният Рим е бил мощна и важна цивилизация, която е управлявала голяма част от Европа в продължение на почти 1000 години. Културата на Древен Рим е била разпространена в цяла Европа по време на нейното управление. В резултат на това културата на Рим все още има влияние в западния свят днес. Основата за голяма част от западната култура идва от Древен Рим, особено в области като управлението, инженерството, архитектурата, езика и литературата... Но това сигурно вече го знаете от училище, нали? Не, не затваряйте страницата, няма да ви караме да четете учебника по история отново. Това просто е увод, за да ви припомним колко важна и интересна е била Римската империя. А сега е време да я направим още по-интересна с една интерактивна карта, която определено я няма в учебниците.

Историците от Станфордския университет (SSHA) създадоха голяма интерактивна карта на Римската империя. В периода на своя разцвет тази държава заемала 2 750 000 квадратни километра, обхващайки по-голямата част от Европа. Благодарение на този вълнуващ проект всеки може да обиколи света около 200 г. сл. Хр. Картата включва 632 обекта, включително населени места и планински проходи. Най-интересното е, че тя има калкулатор, с който можете да изчислите времето и цената на пътуването от един древен град до друг. Съобразява се със сезона и вида на транспорта – пеша, на кон, с волска кола, с помощта на носач или с лична колесница.

Можете също така да избирате между най-бързите, най-евтините и най-кратките маршрути. Освен това има филтър, който изключва определени реки, морета или пътища. Така едно пътуване от Лондиниум (Лондон в Римската империя) до Рим (2643 километра) през юли ще отнеме 21 дни. Би струвало около 1031 денарии (древни римски сребърни монети). Тук историците дават пример: неквалифицираните работници от онова време печелели по един денарий на ден. Тоест това са почти три години работа за едно пътуване Като цяло пътната транспортна мрежа на картата е 192 810 километра.

Готови ли сте да разгледате – можете да го направите от тук и споделете с нас в коментарите какво още сте открили в Римската империя.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град