История

Начало | История | История за деца: Произходът на Свети Валентин

История за деца: Произходът на Свети Валентин

Аз детето | 2024-02-14

История за деца: Произходът на Свети Валентин

Денят на свети Валентин е днес и всички празнуват! Независимо дали като двойка или пък деца, които са купили по една розичка на мама, любовта днес е навсякъде и това е повече от прекрасно. Но знаете ли историята зад Свети Валентин? Ако не, значи сте попаднали на правилното място! Ще обсъдим забавния и интересен произход на Деня на свети Валентин от Римската империя, християнски светец и много други произходи и влияния.

Денят на свети Валентин се празнува на 14 февруари от хората по целия свят като време да покажем любовта си един към друг. Но как се е появил Денят на свети Валентин? Нека разберем, като погледнем в миналото!

Луперкалия

Някои факти от произхода на Деня на свети Валентин могат да бъдат приписани на римския празник Луперкалии, който се е почитал от 13 до 15 февруари. Празникът бил честване на основаването на Рим. Фестивалът бил посветен на римския бог Фанес, който бил бог на любовта, и на вълчицата Лупа, която отгледала Ромул и Рем, основателите на Рим. Луперкалия се празнувала от римляните, за да се гарантира, че любовта ще тече през Рим и ще позволи на семейните двойки да имат бебета.

Свети Валентин

Друг един от източниците на Свети Валентин е християнският светец свети Валентин. Той е живял през III век от н. е. и е бил известен с това, че се противопоставя на законите, които римската власт има срещу християните или браковете между двойки. В някои истории свети Валентин се застъпва за християните, които са били преследвани под управлението на римския император. В други истории императорът е забранил на младите мъже да се женят, за да има повече слуги. Свети Валентин не искал да спре любовта сред младите, затова венчавал тайно млади римски двойки. Която и история да е вярна, римските власти не харесвали, че свети Валентин нарушавал техните закони, така че той е заловен и убит мъченически.

Свети Валентин се превърнал във важна фигура за много християни през Средновековието. Мнозина празнували неговия ден, наречен Свети Валентин, независимо дали като християни или като светски празник. В крайна сметка Денят на свети Валентин ставал все по-популярен като светски празник на любовта.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град