зоокът

Начало | зоокът | Зимата иде: лебедите от север дойдоха да зимуват край морето във Варна

Зимата иде: лебедите от север дойдоха да зимуват край морето във Варна

Аз детето | 2019-10-30

Зимата иде: лебедите от север дойдоха да зимуват край морето във Варна

Зимата е много интересен сезон за животинския свят. Лястовичките и щъркелите прелитат хиляди километри, за да отидат на топло и да зимуват там, а пък красивите бели лебеди идват във Варна, за да зимуват край морето. И гледката е прекрасна! Ято лебеди вече са забелязани в района между Първа и Втора буна до Топлата вода. От много години цяло ято от красивите птици прекарва студените месеци на плажа, за радост на малки и големи.

Чудно е, но според орнитолозите тези лебеди, които живеят и мътят в северните страни, приемат България за южна и топла страна, дори и през зимата. Главната причина да идват тук обаче е храната. Като почти всяко животно, което мигрира и тези лебеди намират повече храна тук отколкото в другите страни, които обитават, защото там температурите са много, много ниски и няма нищо за хапване през зимните месеци. Птиците във Варна в момента са от вида ням лебед. У нас се срещат четири вида, като най-често срещани са пойният и немият лебед. Можем да ги различим по цвета на човката – първите са с жълт цвят, а вторите – с оранжев.

„Разбираме, че сме на прага на зимата, когато лебедите дойдат у нас“, казва за novavarna.net Нора Люцканова, уредник във Варненския зоопарк. И добавя, че лебедите предпочитат местата, където се изливат топли тръби и сладководни води, които са пълни с микроорганизми. Обикновено лебедите остават в страната ни до края на януари и началото на февруари, но единични бройки могат да останат и целогодишно. Причина може да бъде липсата на сили за дългото обратно пътуване. Важно е да се подчертае, че това не се случва, защото са бедстващи. Важно е също така да се запомни, че лебедите не гладуват и не е хубаво да ги храним с хляб или зърнени закуски, чипсове, бисквити и други подобни. Те си намират храна сами, точно затова са тук! И все пак ако искате да дадете лакомство на красивите птици изберете сварени зърна царевица или жито!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град