зоокът

Начало | зоокът | Защо кучетата обичат кокали?

Защо кучетата обичат кокали?

Аз детето | 2019-10-07

Защо кучетата обичат кокали?

Сочна пържола или кокал – какво бихте предпочели за вечеря? Със сигурност първото, освен ако не сте куче. Тогава, което и да получите ще размахвате весело опашка и ще ви се струва като цял специалитет приготвен от топготвач. Винаги ни е било чудно как така кучетата харесват това? Все пак кокалите са доста твърди и в тях няма нищо! Винаги сме си представяли, че вкусът им е като на пластмаса. Това също не сме опитвали, но предполагаме, че е безвкусно и много твърдо. Затова често когато сме изяждали месото и сме предлагали на кучето кокалите сме изпитвали леко чувство на вина, но очевидно на него му е много вкусно! Явно не само ние сме си задавали този въпрос, защото опитни зоолози са близо до разкриването на отговора при това само отпреди няколко дни.

Според най-новите и не чак толкова нови изследвания кучетата произлизат от вълците, които от своя страна пък са еволюирали от друг вид много древни животни, чиято диета се състояла от повече от 70% месо. С течение на времето тези животни развиват силни зъби и челюсти, които им позволяват да ядат по-голяма плячка и всякакво месо. Тези силни зъби и кости са предадени и на съвременните кучета. Тъй като те по природа могат да ядат всякакво месо, а също и кости просто го правят. При това имат и други добри причини. Оказва се, че кокалите са доста вкусни, а също и питателни. Богати са на мазнини, а също и на калций, както и протеини.

Дъвченето на кокали също така просто е приятно за кучетата, защото често ги забавлява. Така те побеждават скуката, когато не са навън или вие не им обръщате внимание, а също така и задоволява вроденото им желание да дъвчат нещо. Това последното им се случва много често и ако няма какво да дъвчат направо полудяват. Дъвченето може също така да стимулира отделянето на ендорфини, които са хормоните, свързани с щастието. Да, най-добрия приятел на човека също има нужда от тях. Полезно е и за зъбите им. Те не могат да ги мият, но техните зъби също имат нужда от почистване и дъвченето на голям кокал е най-подходящият начин, който природата е успяла да „измисли“.

Кокалите обаче носят и някои рискове за вашия домашен любимец. Ветеринарните лекари ще ви кажат, че някои кучета просто нямат подходящите зъби за дъвчене на такива неща. Други потенциални опасности включват счупени зъби, стомашни проблеми и инфекции. Затова винаги, когато давате на кучето си кокали трябва да го следите. Също и да внимавате какво точно му давате. Така например колкото и да изглежда логично ветеринарите съветват да не давате на вашия любимец варени кокали. Суровите са най-подходящи, като разбира се трябва и да са достатъчно големи, че да не могат да бъдат погълнати цели. Ако пък въобще не искате да поемате рискове с това, има разнообразие от изкуствени кокали, специално направени за дъвчене от кучета.

Снимки: pixabay.com

Ако имате куче или пък просто се интересувате от тях, вижте още:
Породи кучета с истински суперсили, за които не сте и подозирали
Тринадесет удивителни неща за вашето куче, които не знаете
Четири изненадващи действия, с които кучето казва „Обичам те!“
Вкусни лакомства за щастливо кучеКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град