зоокът

Начало | зоокът | Птица с тегло от 250 грама и със звуци до 113 децибела е най-шумната в света

Птица с тегло от 250 грама и със звуци до 113 децибела е най-шумната в света

Аз детето | 2019-10-22

Птица с тегло от 250 грама и със звуци до 113 децибела е най-шумната в света

Птиците от вида Procnias albus, които се срещат в Амазонската джунгла и бяха определени за най-шумните в света, пеят, за да открият любовта, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. „Бялата мъжка птица от вида насочва поглед към външния свят и започва да пее, преди да се обърне към дамата на сърцето си и да продължи да пее“, заяви един от авторите на изследването, биологът Джеф Подос от Масачузетския университет в Амхърст, пише БТА.

Звуците на птицата с тегло 250 грама, която е голяма колкото гълъб, са толкова оглушителни, че учените се запитали как ухажваните от нея женски ги слушат, без да се увреди слухът им. Звуците може да достигнат 113 децибела, които се равняват на тези от шумен рок концерт. Става въпрос за ниво на шума, което е преценено като рисково за човека. Джеф Подос имал шанса да наблюдава как женски екземпляри със зелено оперение се присъединяват към своите избраници по време на шумните им серенади. „Невероятно е, че малки птици са толкова шумни“, отбеляза ученият.

Той използвал аудиозаписи с високо качество и направил снимки с голяма резолюция, за да се опита да разбере феномена. Било констатирано, че колкото по-шумен е призивът, толкова е по-кратък заради ограничените респираторни възможности на птицата. Тези анатомични особености би трябвало да ѝ попречат да подобрява непрестанно рекордите по акустика. Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology. Изключително шумния и интересен зов на пернатото можете да чуете във видеото.

Прочетете и още факти за други интересни птици:
Топ пет на най-големите птици в света
Това са те: най-красивите птици в света!
Как и защо птиците разбират накъде са топлите страни – ето това е въпросът!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град