зоокът

Начало | зоокът | Остави смартфона, вземи си пиленце!

Остави смартфона, вземи си пиленце!

Аз детето | 2019-12-02

Остави смартфона, вземи си пиленце!

Град Бандунг в Индонезия – няма смисъл да сте го чували, защото не е известен с кой знае какво! Няма си Айфелова кула, нито пък първата зоологическа градина в света, нито пък лебеди, които идват да зимуват на плажа. Единствено много хора или ако трябва да бъдем точни населението му е 2 394 873 жители – 3-ти по население в страната! Почти половината от тези жители са деца и още 1/3 от тях имат смартфони или таблети. Нищо необичайно, всички ги имаме, но според последното проучване за здравето на децата от Бандунг, около 10% от тези деца прекарват повече от над 10 часа дневно вперили очи в електронните джаджи. Останалите пък около 3 часа, което пак е много, особено като се има предвид, че дори 3-годишните са така! Ужасно, нали? Вие също харесвате да ходите в интернет, но се надяваме, че не чак толкова дълго, а там е истинска криза!

Родителите се опитват да откъснат децата си от устройствата, но не успяват, особено като се има предвид, че доста от тях работят на 2 или 3 места. Но кой може да реши този проблем? Кметът на града – при това доста нестандартно! Той започва да раздава малки жълти пухкави пиленца. В рамките на тази интересна инициатива кметът е раздал 2000 жълтурковци на ученици от основни и средни училища, с панделка в кутия на която пише „Погрижи се за мен!“.

Всички били скептични, но само за една седмица се оказало, че повече от половината хлапета се откъснали от екраните, а това че трябва да ги хранят и да се грижат за тях всеки ден, дори ги научило на отговорно поведение. Така че ако имате приятелче, което прекарва твърде много време пред компютъра или с таблет в ръка – ето ви решението, подарете му пиленце!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град