
Защо лимоните са толкова кисели?
В горещ летен ден, за какво жадувате, когато сте играли в жегата няколко часа? За много деца по света, няма нищо по-хубаво от леко киселия и освежаващ вкус на леденостудена чаша лимонада. Едновременно сладка и тръпчива, лимонадата успокоява пресъхналото ви гърло и ви кара да искате още. Някои деца толкова много обичат лимонадата, че дори знаят как да си я направят сами у дома.
Това е така, защото имате нужда само от няколко прости съставки: кана, вода, захар (а защо не и мед) и малко лимони. Просто внимавайте, когато режете тези лимони! Те нямат същия вкус, както когато смесите сока им със захар и вода. Ако някога сте отхапвали от лимон, вече знаете, че той е ужасно кисел. Това е така, защото лимоните съдържат лимонена киселина, която е слаба органична киселина, открита в много плодове и зеленчуци. Верни на името си, лимоните и лаймовете имат много по-високи концентрации на лимонена киселина. в сравнение с техните по-сладки цитрусови братовчеди, като портокали и грейпфрути.
Когато отхапете лимон или друга храна, вашите вкусови рецептори интерпретират вкуса. Тези рецептори събират информация и я изпращат до мозъка ви, като му казват дали храната е сладка, солена, горчива или кисела. Върхът на езика ви усеща сладки и солени храни, докато задната част на езика ви усеща горчиви вкусове. Когато отхапете лимон, лимонената киселина активира вкусовите рецептори отстрани и в средата на езика ви. Тези вкусови рецептори позволяват на мозъка ви да разбере кога нещо е кисело.
За да разберете още по-добре – направете малък опит: Купете няколко лимона за вкъщи, за да проведете прост вкусов тест. Нарежете лимона на резени и отхапете, сякаш ядете резен портокал. Какво мислите? Дали е повече или по-малко кисело, отколкото очаквахте? Можете ли да опитате лимонената киселина? Някои хора могат да ядат лимони и нямат проблеми с киселото, докато други предпочитат да използват само сока им. Ами вие?
Но внимание! дори и да можете да отхапвате лимон и да не ви е толкова кисело, по-добре не го правете, защото така ще навредите на емайла на зъбите си. Лимонената киселина, дори да не е толкова силна, при по-чест контакт със зъбите ги уврежда.Вижте и още няколко интересни неща за лимоните:
- Когато животът ти поднесе лимони... направи си батерия
- О, какво чудо! Кръстосайте лимон с нар и създайте нов плод у дома!
- Остатъка от лимона вземи и минивулкан си направи
- Лимони като бонбони

