любопитно

Начало | любопитно | 10 любопитни въпроса с още по-интересни отговори

10 любопитни въпроса с още по-интересни отговори

Аз детето | 2023-06-09

10 любопитни въпроса с още по-интересни отговори

Понякога се случва да загасим лампите, да сложим глава на възглавницата и да си мислим, че трябва да се наспим добре, защото утре ни очаква забързан ден, когато в съзнанието ни се зароди вихър от мисли и странни въпроси. Например: защо гълъбите клатят глави, докато вървят, защо котките винаги падат на краката си и защо цветовете в пастата за зъби никога не се смесват. Ние искаме да ви помогнем да заспите по-бързо и затова сме подготвили някои отговори на тези и други популярни въпроси.

1. Защо змиите движат езици нагоре-надолу?

Езикът на змията не само ѝ помага да определи вкуса, но също така играе допълнителна роля в обонянието им. Това е причината, поради която тези влечуги движат така езика си – за да се ориентират по-добре и да намерят храна по-бързо.

2. Защо книгите се издават и с твърди, и с меки корици?

Книга с твърди корици изглежда по-представителна и следователно струва повече. Когато произведението е ново и дългоочаквано, хората са готови да надплатят за корицата, само за да прочетат романа по-бързо. Благодарение на това издателят получава по-голяма печалба от продажбите. За да спечели нова група купувачи и да разшири търсенето на творбата, тя се издава и с меки корици и се продава на по-ниска цена.

3. Защо гълъбите клатят глави, докато вървят?

По този начин гълъбите виждат по-добре, тъй като стабилизират изображението на ретината си. Докато вървят, те избутват главата си напред спрямо тялото си, докато тялото донякъде догонва главата. В този момент птицата наблюдава света от определен ъгъл.

4. Защо понякога очите ни изглеждат червени на снимки?

Ефектът червени очи се появява, защото камерата улавя отражението на светкавицата в очното дъно на човек, когато е тъмно или когато светлината е слаба. Червеният цвят се появява благодарение на кръвоносните съдове в ретината.

5. Защо различните цветове на пастата за зъби никога не се смесват в тубичката?

Отговорът можете да прочетете тук!

6. Как пощенският гълъб знае къде да лети?

Отново кликнете тук и ще научите!

7. Защо енотът мие всичко?

Когато са в природата тези животни търсят храната си главно във вода или близо до водни басейни. Техните храни (растения, мекотели и насекоми) често се намират в пясък и мръсотия, затова много хора смятат, че миещите мечки мият плячката си, за да я почистят. Учените обаче са стигнали до извода, че този процес не е свързан с чистотата. Тези животни имат чувствителни лапи и разчитат на усещанията си, когато докосват храната, докато водата действа като вид активатор на нервните им окончания.

8. Защо хапчетата се продават в различни цветове?

Производителят избира цвета на хапчетата. Оцветяването им не влияе на ефективността на лекарството, а се използва за маркетинг и психологическо въздействие върху хората. Така например в един от експериментите е доказано, че потребителите възприемат хапчетата в тъмни нюанси като по-ефективно лекарство.

9. Защо котките винаги падат на краката си?

Тайната се крие в способността на гръбначния стълб на котките, който им позволява да завъртят горната част на тялото си на една страна и след това да се спуснат на другата. Благодарение на добре развит вестибуларен апарат, животното знае как да завърти тялото си при падане, за да направи финала на падането им възможно най-безопасен, тоест да насочи краката си към земята.

10. Защо токът не убива птиците, когато кацат на жици?

Работата е там, че няма разлика в напрежението между птицата и неизолирания проводник. Птиците не докосват земята, те докосват само проводника, поради което напрежението на тялото им съвпада с напрежението на проводника.

Нека поиграем в коментарите: вие задавате необичаен или дори странен въпрос, докато друг човек се опитва да предложи логичен отговор, който да звучи възможно най-правдоподобно. Опитайте, ще се включим и ние! ;-)



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град