любопитно

Начало | любопитно | Астрономическата пролет е вече тук!

Астрономическата пролет е вече тук!

Аз детето | 2023-03-20

Астрономическата пролет е вече тук!

Астрономическата пролет настъпва в 23:24 часа българско време днес. Това е денят, в който настъпва пролетното равноденствие. В българската култура празникът се чества като ден, в който земята се събужда от зимен сън. На първа пролет денят и нощта са с еднаква продължителност. В древността, в някои култури се смятало, че на този ден богът Слънце се венчава за богинята на пролетта. В миналото българите, преди покръстването, са празнували в деня на пролетното равноденствие, след това този празник преминал в празника Сирни Заговезни.

Днес пък най-много почитаме щъркелите като предвестник на хубавото пролетно време! И на някои места в България те наистина са такива. Точно днес, на първия ден от астрономическата пролет щъркел зарадва жителите на Трявна, кацна точно преди настъпването на астрономическата пролет. Щъркеловото гнездо е върху триметровия комин на старата баня в центъра на Трявна, днес Музей на азиатското и африканско изкуство, припомнят от БНР. На това място от години насам гнезди двойка пернати. Местните жители ги очакват с радост и с любопитство наблюдават навиците им. Най-напред долита мъжкият и подготвя гнездото, в което птиците отглеждат поколението си.

Жителите на Трявна също полагат грижи. Миналата година коминът, върху който гнездят щъркелите, беше укрепен след забелязани пукнатини по дължината му.

Ако при вас все още няма щъркели или пък е трудно да ги видите в големия град, можете също да си създадете пролетно настроение като наблюдавате онлайн камерата от щъркеловото гнездо в с. Драгушиново. Там вече са се настанили цели два щъркела! И ако имате достатъчно търпение, скоро ще видите как мътят яйцата, как малките се излюпват, как след това се учат и да летят.

А ако искате да отбележите днешния пролетен ден още по-подобаващо ето няколко пролетни идеи от нас:
Забавни и чудесни пролетни занимания
Весели петъчни гатанки за пролетта
Красиви пролетни цветя с киригами
Красотата под краката ни: пролетните цветя за които нищо не знаем, а са така красиви
Красиви зюмбюли от хартия за приятно пролетно настроение
Красива пролетна подводна аранжировка
Със спомен за пролетта: красотата на сакура
С дъх на вкусна пролет
Красива пролет в София



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град