За родители

Начало | За родители | Защо е важно децата да пият достатъчно вода?

Защо е важно децата да пият достатъчно вода?

Аз детето | 2020-10-15

Защо е важно децата да пият достатъчно вода?

Здравето на децата е основен приоритет във всяко семейство. Затова и родителите отделят много време и средства, за да се грижат за него и да подпомогнат безпроблемното развитие на своето дете. Възрастните се фокусират върху редица фактори като хранителния режим на децата, техните навици и ежедневие. Нещо, което е съществено за доброто здраве и тонус, но често бива пропускано, е хидратацията на децата, както и нейната важна роля за растежа им. Навсякъде можем да открием информация и съвети за това как трябва да бъде отглеждано едно дете, какво трябва да му се дава и какво да се избягва. Темата за хидратацията при малчуганите обаче не е толкова популярна и широко застъпена, тъй като не звучи като нещо, което представлява трудност или проблем за повечето деца. Въпреки това е добре всеки родител да е наясно за връзката между хидратацията при децата и тяхното здраве, опасността от дехидратация и нейните негативни последствия, както и различните видове вода и напитки.

Защо хидратацията е от изключително значение за децата?

Човешкото тяло е съставено от близо 70% вода, като при децата количеството е по-голямо, а именно – близо 75% вода. Тя играе основна роля в протичането на редица физиологични процеси като регулиране на телесната температура, поддържане на вътрешния киселинно-алкален баланс, преработка на храна и отделяне на токсини от тялото. При децата безпроблемното протичане на тези процеси е съществено важно за тяхното здраве и развитие. Когато едно дете е хидратирано, процесите в тялото му протичат нормално, то се чувства добре и може да бъде пълноценно в своето ежедневие – да учи, да играе, да си почива, да общува с връстници. Количеството вода, което едно дете трябва да приема, се различава в зависимост от възрастта, пола, хранителния режим, движението и темпа на растеж, но е важно да се знае, че децата трябва да приемат вода през целия ден на малки порции вместо рядко и в големи количества, тъй като тялото не може да усвои повече от 120 мл вода за 10 минути.

Какво представлява дехидратацията при децата и какви са последствията от нея?

Когато водният баланс в тялото се наруши и организмът не получава нужното количество вода за нормалното протичане на физиологичните процеси, настъпва дехидратация. При децата опасността от дехидратация е по-голяма, тъй като количеството на водата в техните тела е по-голямо и те са по-малко толерантни към топлина, особено при физическа активност и високи температури. Допълнителен фактор е това, че децата невинаги разпознават жаждата си и често забравят да приемат течности, ако не са насърчавани или не им се напомня за това. Дехидратацията може да повлияе негативно на тяхното здраве, настроение и ефективност. Но как един родител да разбере дали детето му е дехидратирано? При настъпване на дехидратация при децата могат да се появят следните симптоми:

  • главоболие;
  • слаба концентрация;
  • суха уста и напукани устни;
  • запек;
  • летаргия.

Как да осигурим здравословна хидратация на децата?

Много родители оставят водата на заден план и дават на децата си различни подсладени напитки, защото те са по-примамливи и предпочитани от малчуганите. Много от напитките, предлагани на пазара, съдържат захари, които могат да доведат до увеличен калориен прием и наднормено тегло при малките деца. Подсладените напитки могат да предизвикат и зъбни кариеси или нарушаване на зъбния емайл, а някои от тях съдържат кофеин, който не е препоръчителен за децата. Затова и приемът на вода се оказва изключително важен и полезен за подрастващите. Някои деца отказват да пият вода, тъй като я намират за безвкусна. Тук обаче е важно родителят да се опита да създаде навик у детето за приемане на вода и да му обясни защо тя е от голямо значение.

Съществуват обаче различни видове вода, като е добре родителите да знаят кои са полезни за децата им.

Чешмяната вода е хлорирана и обработвана, за да бъде годна за употреба. Затова и тя не е препоръчителна за ежедневен прием, особено от бебета и малки деца, тъй като хлорът може да повлияе негативно на техния организъм.

Трапезната вода не е естествено добита, а е филтрирана или пречистена вода, която подлежи на механична или химична обработка. Не е вредна за прием, но и не носи добавена стойност на организма.

Минералната вода се добива от естествени подземни източници и съдържа в себе си редица вещества и минерали като натрий, калий, магнезий, калций, сулфати. У нас натуралните минерални води са предимно с ниска минерализация и са подходящи за употреба от децата при активно ежедневие, физическо натоварване и спорт.

Изворната вода е естествено чиста, като се добива от природен източник и не се обработва при бутилиране. Тя има постоянен състав и ниска минерализация, затова е препоръчителна за бременни, деца и бебета. Вкусът ѝ е мек и приятен. Ежедневната ѝ консумация действа благоприятно върху хидратацията и здравето на децата. За да сте спокойни, проверете кои изворни води се препоръчват от Детската педиатрична асоциация – информация ще намерите на етикета на бутилките.

Как да насърчите приема на вода при детето?

  • Приготвяйте бутилка с вода, когато излизате или изпращате детето на училище.
  • Предлагайте вода на детето с всяко хранене.
  • Напомняйте на детето да пие вода.
  • Бъдете модел за подражание и самите вие приемайте често вода.
  • Насърчавайте детето да пие вода при физически активности.
  • От време на време бихте могли да разнообразявате водата на детето, като добавяте парченца плодове, които да направят водата по-вкусна и привлекателна.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град