За родители

Начало | За родители | Десерт на грам – трябва ли да се ограничи приемът на захар при децата?

Десерт на грам – трябва ли да се ограничи приемът на захар при децата?

Аз детето | 2020-10-09

Десерт на грам – трябва ли да се ограничи приемът на захар при децата?

Рядко може да се срещне човек, който няма слабост към десерти, торти, шоколади и всякакви други вкуснотии с високо съдържание на захар. А когато стане дума за консумирането на подобни изкушения от най-малките, положението става още „по-напечено“.

Каква всъщност е причината за неистовото желание на малки и големи да си хапнат по нещо сладко?

„Децата се раждат с това да обичат захарта. Самата кърма съдържа различни въглехидрати, които носят й сладост. Всички останали вкусове като солен, горчив, кисел вкус допълнително се въвеждат в храненето на децата и те се научават да консумират такива храни“. Това споделя доц. д-р Теодора Дърленска в едно от поредицата онлайн издания на „Форум бременност и детско здраве“.

Специалистът съветва родителите да не ограничават приема на захарни изделия на децата си, а да следят да не се надвишава позволената дневна доза от 25 г. Причината за това е, че захарта е един от основните въглехидрати, който малчуганите консумират, важен за развиването на мозъчната дейност.

„Истината е, че ако се вземе едно малко сокче от 30 мл, такова сокче съдържа именно тези 25 г. Ако родителите са решили детето да пие сок, то да няма и вафла, и да няма нищо повече сладко“, съветва доц. Дърленска.

Изграждането на правилни хранителни навици е изключително сложен процес, в който родителите играят водеща роля. За целта е необходимо детето да приема разнообразна храна без да се надвишава стандартното количество.

Проблемите с прекомерния прием на въглехидрати и мазнини идва тогава, когато децата постъпят в училище. Тогава те имат достъп до храни, които родителите преди това са можели да контролират. Това са пакетирани храни с високо съдържание на захар, сол и мазнини. Често те изместват едно топло ястие, зеленчук, плод.

По време на „Форум бременност и детско здраве“, д-р Павлина Чурлинов говори за захарта като един от основните причинители на кариес. „Ако давате шоколад на децата, дайте целия шоколад да се изяде, тъй като по този начин той ще престои за по-кратко в устната кухина“, съветва специалистът. „Давайки го на малки порции, ние поддържаме една висока и продължителна киселинност в устата, която създава благоприятна среда за развитието на кариес“, допълни тя.

Тази есен „Форум бременност и детско здраве“ организира нова поредица от онлайн издания, с които отново ще предостави актуална и полезна информация и ще отговори на най-важните въпроси, свързани с бременността, раждането и отглеждането на дете. По традиция Форумът ще срещне аудиторията с популярни българи, които ще разкрият непознатото си лице – това на родител. Първото онлайн издание на Форума ще бъде на 17 октомври, от 16:30 часа и може да го проследите на живо в Puls.bg и социалните мрежи на медията. Повече информация за програмата и лекторите може да намерите на https://events.puls.bg/.

„Форум бременност и детско здраве“ се провежда с генералното партньорство на Lactoflor и Parusan, и с подкрепата на Sensibel Nachtkerzen и Select Asset management.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Дневникът на мама и татко, Жената днес, Grazia Online и София играе/Sofia plays.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град