За родители

Начало | За родители | Децата от големите градове – с по-слаб имунитет

Децата от големите градове – с по-слаб имунитет

Аз детето | 2020-10-20

Децата от големите градове – с по-слаб имунитет

Децата, израснали в „стерилни“ условия в градовете, по-специално в мегаполисите, имат слаба имунна система, тъй като тялото им не се сблъсква с такива природни фактори като прах, мръсотия, цветен прашец. Група учени от университета в Хелзинки стигнаха до това заключение, след като изследваха състоянието на имунната система на децата след замяна на асфалтираните площадки в няколко детски градини с площи със засадени млади дървета, донесени от гората. Резултатите от работата са публикувани в американското научно списание „Science Advances“.

След като заменили асфалта с природни насаждения, учените в продължение на 28 дни наблюдавали състоянието на децата и показателите на имунната им система. Въпреки факта, че тестовата група била малка – само 75 деца – резултатите от наблюденията са впечатляващи, казват учените. В сравнение с контролна група, наблюдавана в детска градина със стандартни условия, в групата с „гора“ показателите на кожния микробиом (съотношението на полезната и патологична микрофлора на човешката кожа) били три пъти по-високи, а също така са отбелязани положителни промени в протеините и клетките, отговорни за укрепването на имунната система (Т-лимфоцити и цитокини, които противодействат на възпалителните процеси).

„Беше отбелязано, че децата, израснали в „стерилни“ условия в градовете, където улиците се почистват редовно, а апартаментите се проветряват с множество филтри, имат слаба имунна система, тъй като тялото им не се сблъсква с такива фактори като прах, мръсотия, цветен прашец“, сподели ръководителят на проекта, специалистът по екология, урбанизъм и адаптация от Университета в Хелзинки Мария Рослунд. „Именно тези стимули укрепват имунната система, формират готовността на детския организъм да реагира адекватно на тези негативни моменти. В нашето проучване показахме, че въвеждането на природни елементи в средата на детето – горска трева, диви дървета, храсти, мъхове – повишава имунитета на децата.“

Според учените, в много страни по света се наблюдава увеличаване на автоимунните заболявания, особено сред децата, живеещи в градски условия. Те включват астма, екзема, диабет тип 1 и различни чревни възпалителни заболявания. Често това се дължи на липсата на „полезни“ стимули, които „закаляват“ имунитета на детето. Рослунд нарече резултатите от проучването „окуражаващи“, като същевременно подчерта, че „горската терапия“ се нуждае от по-нататъшно разпространение и задълбочено проучване."

Обкръжаващата ни среда влияят по значим начин върху разнообразието от микроорганизми и вируси, с които се сблъскваме. А имунната ни система трябва да се запознава с голямо разнообразие от представители, за да може да ни предпазва от тях. Други изследвания показват, че живеещите в дивата Амазонка имат много по-богата чревна микробиота. И да - това означава, че урбанизираният, сив и студен град ни прави по-възприемчиви на инфекциозни заболявания.

 

Разбира се не трябва да бъркаме липсата на елементарна хигиена с "живот сред природата" и "стимулиране на имунната система".
Прочетете и още няколко полезни неща по темата:

6 храни, които са много вредни за детския имунитет
5 чудесни есенни храни, които ще засилят детския имунитет
Често боледуващо дете: 7 основни причиниКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град