забавна наука

Начало | забавна наука | Защо брезите са бели?

Защо брезите са бели?

Аз детето | 2016-04-04

Защо брезите са бели?

Идва пролет и няма как да не забелязваме красотата на природата около нас. Дори и да не искаме, тя просто изпълва очите и умовете ни. Красотата на цъфналите плодни дръвчета и свежите светлозелени листенца, които смело си проправят път от клоните на дървото. Дори едно цъфнало глухарче прави деня ни по-слънчев и весел. В цялата тази красота обаче няма как да не забележим и още едно нещо – красивата нежна и открояваща се бреза. Чудили ли сте се някога защо само на нея ѝ е дадено красивото бяло стъбло, с какво тя е по-специална от дъба или пък липата. Дори еколозите се възхищават на брезите, не само заради белия цвят, а и заради уникалната им способност да растат на всякъде и да се адаптират към различни почви и условия. Но наистина, никое дърво не може да се сравни с бялата, подобна на лист хартия кора на брезата. Благодарение на нея дръвчето се откроява от тъмните си съседи и изглежда нежно и красиво. Понякога докато го гледа човек се чуди защо е така бяло, защо и другите не са като брезата?

В действителност белият цвят е този, който виждаме, когато един обект поглъща светлината, но вместо да отрази към очите ни един определен цвят, който да е повече от другите, той отразява всички по равно. Точно поради тази причина виждаме и брезите бели, защото тяхната кора е такава, че отразява повечето слънчеви лъчи. За разлика от другите дървета, които поглъщат почти всички цветове. Това е ключът: тъмните дървета поглъщат светлината, а брезите я отразяват. И все пак, каква е причината за това?

Брезата има бяла кора и отразява светлината, защото съдържа вещество, наречено бетулин. Смята се, че това вещество възниква като кристални отлагания в клетките на външните слоеве на кората. Тези кристали след това се разполагат по такъв начин, че отразяват светлината и брезата е бяла за нас. Освен това този бетулин е единственото бяло багрило, съществуващо в природата и много се използва дори като лечебно средство, прави се на сок и се съдържа в много лекарства. Затова трябва да запомним, че брезата е уникално дърво, за което трябва да се грижим с внимание и не само ще ни радва с уникалността си, но и ще ни лекува!

Вижте още:
Тайнствена гора с криви дървета е загадка за учените
Вековните дървета в България
Десет причини, заради които е добре да посадим дърво
Колко ли старо е това дърво?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град