България

Начало | България | Вековните дървета в България

Вековните дървета в България

Аз детето | 2015-11-04

Вековните дървета в България

Знаете ли, че в нашата страна има поверие, че всеки трябва да засади поне едно дърво през живота си. Някои хора не го знаят, но ако попитате баба или дядо, ще разберете, че са чували за него. Всъщност това е нещо много хубаво, което смятаме, че всеки трябва да уважава и спазва. Всеки, който засади дърво, допринася за възстановяването и опазването на природата и за живота на цялата планета.

Засаждайки дърво, вие всъщност донасяте още живот на Земята. Представете си например какво би било без дървета тук, ужасно, нали? Сами знаете, че в България има много природни красоти, с които да се похвалим, но знаете ли, че доста голяма част от тях са били ако не изцяло направени, то доста подпомогнати от хората. Определено имаме много великолепни вековни дървета, с които трябва да се гордеем и да знаем, че все някой през тези векове се е грижил за тях или поне ги е пазил, за да оцелеят толкова много години. А да не говорим, че тези вековни дървета са само една малка частица от достойнствата, с които ние като българи можем да се похвалим.

За да бъдете и вие горди българи, сега ще ви представим няколко от най-внушителните, стари и красиви дървета, станали свидетели на толкова много събития и омагьосващи ни с тяхната величественост.

Говорейки за вековни дървета, няма как да не започнем с Байкушевата мура. Тя расте свободно в Пирин и е най-старото иглолистно дърво у нас. Неговата възраст е почти 1300 години – доста внушителна възраст, нали? Имаме чувството, че дори е станала свидетел на изчезването на динозаврите. Височината на дървото достига до 26 метра. Само си представете колко е голямо. За да бъде обгърнат целия ствол на дървото трябват поне около шестима възрастни да се хванат за ръце.

Следващото впечатляващо дърво е големият вековен чинар в китното селце Гърмен. То е на около 600 години. Но това не е най-впечатляващото в него. В ствола му има голяма дупка, за чийто произход има най-различни и дори странни предположения. Тази кухина е толкова голяма, че според местните може вътре да се побере детска пързалка. Този чинар обаче не е единственият вековен. У нас има още такива, като например този в село Белащица край Пловдив. Той не е просто вековно дърво, а хилядолетник. Расте на тази земя от над 1100 години и се гордее, че е най-дебелото дърво у нас с обиколка на дънера от цели 13 метра. Именно под неговата сянка Пенчо Славейков е обичал да отдъхва и е черпил вдъхновение. Това е и мястото, където е била написана поемата „Неразделни“. Дървото е наистина впечатляващо.

1000-годишни дъбове са и гордостта на Странджа. В националния регистър на защитените най-много – 12 вида, са от рода дъб. Второто място заемат боровете. Дългият живот на описаните екземпляри е гаранция за качествата им, затова учените вземат от тях семена с чисти генетични линии и създават елитни фиданки. В двора на Бачковския манастир погледите събира вековна райска ябълка, там е и най-старото джинджифилово дърво у нас. Дълголетен мамонтов екземпляр внася екзотика в Банкя. А според преданията в ханче до Стария дуд край Централната баня в столицата е отсядал Левски. Малко известен факт е, че у нас и двата вида черници са дошли с турците. Огромни дъбови дървета от онова време още живеят край София в района на Княжевската кория.

Една от забележителностите на град Сливен е Стария бряст, намиращ се в централната част на града. Възрастта на дървото е над 1000 години. Заедно с него се полагат грижи за още около 20 вековни дървета в село Самуилово, близо до Сливен. Брястът е дълбоко свързан с историята на града и неслучайно е един от символите му.

Това обаче съвсем не е всичко. Колкото и да искаме, не можем да обхванем всички прекрасни, красиви и огромни дървета само в един материал. Затова сега е ваш ред – предизвикваме ви, знаете ли други вековни дървета, за които можете да ни разкажете?

Вижте още:
Десет причини, заради които е добре да посадим дърво
Защо през есента листата на дърветата са в различни цветове?
Колко ли старо е това дърво?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град