покани

Начало | покани | Забавленията навън в София се завръщат: отварят Зоопарка, Столична библиотека, Градската галерия

Забавленията навън в София се завръщат: отварят Зоопарка, Столична библиотека, Градската галерия

Аз детето | 2020-05-13

Забавленията навън в София се завръщат: отварят Зоопарка, Столична библиотека, Градската галерия

В София отварят Зоопарка, Столична библиотека, СГХГ и Регионалния исторически музей „София“. Влизането в тях ще бъде при спазване на всички противоепидемиологични мерки и най-вече спазването на физическа дистанция. Отварянето на тези институции е от 14 май – деня след края на обявеното извънредно положение. Зоопаркът, музеят и галерията отварят със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова.

От Зоологическата градина в София уточниха, че отварят от 14 май с работно време на касите от 9:00 ч. до 16:30 ч. Посетителите могат да разгледат зоопарка до 18 ч. Да се спазва дистанция, както при закупуването на билетите, така и при посещението в градината, препоръчват от управата. Повечето животни ще бъдат във външните си ограждения, а затворени за посетители са залите „Големи котки, терариум и аквариум“ и Зала „Гиганти“ в срок до второ нареждане, защото са в затворено пространство, което не е достатъчно голямо за спазване на ограниченията. Ограничава се и достъпът до пейките и детските площадки в зоологическата градина, както е според Заповедта за разрешение за разходки в градски паркове и градини на Столична община от 27 април 2020.

От Зоопарка препоръчват посетителите да носят маски, ръкавици, дезинфектанти и да са на дистанция от поне 2,5 м между отделните групи посетители. Хората да не са на големи групи, да ходят само по алеите за посетители. Забранено е влизането с домашни любимци, велосипеди и тротинетки в зоопарка. Тоалетните ще работят от 9 до 18 часа, като ще бъдат затваряни за дезинфекция на всеки 2 часа. Забранено е предлагането на храна на животните и който го прави, ще бъде извеждан от охраната.

Столична градска библиотека заедно с филиалите ѝ в районите Сердика, Люлин и Студентски също отварят от 14 май. Читателите ще могат да вземат книга за вкъщи, но няма да ползват читалните на библиотеката.

На 14 май от 20.30 ч. театър „София“ ще открие сезона на външната си сцена „Арена“ със спектакъла „Апетит за череши“. Няколко дни по-късно – на 18 май отваря врати Музеят за история на София, а Столичната градска художествена галерия на 19 май. Събитията от лятната културна програма тази година ще се провеждат на сцените в Борисовата градина, парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, Женския пазар, пространството край Западната порта, парка на Националния дворец на културата и други.

По време на двумесечното извънредно положение в дирекция „Култура“ постъпиха 17 предложения за културни формати на открито – поредици от концерти, кинопрожекции под звездите, програми за деца – образователни инициативи, мюзикъл и куклени представления.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град