новини детски

Начало | новини детски | За втора поредна година отбелязахме Световният ден на Роалд Дал и в България

За втора поредна година отбелязахме Световният ден на Роалд Дал и в България

Аз детето | 2011-09-14

За втора поредна година отбелязахме Световният ден на Роалд Дал и в България

За втора поредна година издателство „Ентусиаст“ отбеляза 13 септември, когато честваме Световния ден на Роалд Дал. Рождената дата на Разказвач № 1 в света събра десетки деца и техните родители в книжарница „Хеликон – Витоша“, където между 17 и 19 ч. се забавляваха с много музика, рисуване и четене. Водещ на събитието бе един от най-заклетите познавачи на Роалд Дал – Йордан Ефтимов, а към четенето на любимите истории за деца от автора се присъедини и Марин Бодаков – един от най-големите му почитатели. Партньор на събитието е детският портал „Аз-детето“.

Аналогично на начина на честване на празника в световен мащаб и у нас той беше основан на конкурсното начало. Най-забавните песнички и стихчета, най-красивите рисунки и най-вълнуващите откъси от любимите истории бяха удостоени с вкусни награди. Всички деца се включиха в заниманията, а награди имаше за всеки. Любимото меню на Роалд Дал също беше спазено – пъстър, вкусен, сладък шоколад, от който бяха изработени подаръците.

Четенето на любимите истории за деца от Роалд Дал бе едно от най-интересните занимания за малчуганите. Без сценични притеснения всяко от тях прочете по няколко откъса от детските книги на автора. Оказа се, че децата са изчели всички книги на Роалд Дал, издадени в България, и по време на празника препрочитаха любимите си моменти от тях. В това занимание с удоволствие се включиха и техните родители, които доказаха, че Роалд Дал е любим автор на малки и големи. Четенето откри Марин Бодаков, който бе избрал откъс от последната книга публикувана у нас – „Жирафът, пеликанът и аз“. Малко по-късно към него се присъедини и голямата му дъщеря Анна.

Отредените маси за рисуване в книжарницата се оказаха малко за желаещите да възпроизведат някой от героите на Роалд Дал или сцена от неговите истории. Някои деца нарисуваха повече от две рисунки и разказаха на гостите какво, кого и защо са нарисували. Сред героите на Разказвач №1 в света фаворити на децата се оказаха: хитрата лисица господин Фокс от „Фантастичният господин Фокс“, незабравимите Чарли Бъкет и господин Уили Уонка от „Чарли и шоколадовата фабрика“ и „Чарли и Големият стъклен асансьор“, жирафът от „Жирафът пеликанът и аз“, господин и госпожа Тъпашки от „Семейство Тъпашки“, Матилда и други.

Произведенията на децата по нищо не отстъпваха на рисунките на любимия художник на Роалд Дал – Куентин Блейк, илюстрирал историите му за деца.

Световният ден на Роалд Дал в България – фотопоглед



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град