новини детски

Начало | новини детски | С детски празник пред Народния театър приключи инициативата на Az-deteto.bg – "Забавното лятно четене" 2011

С детски празник пред Народния театър приключи инициативата на Az-deteto.bg – "Забавното лятно четене" 2011

Ивет Лолова | 2011-09-17

С детски празник пред Народния театър приключи инициативата на Az-deteto.bg – "Забавното лятно четене" 2011

Най-четящият град за лято 2011 е София – това показаха резултатите от завършилата инициатива „Забавното лятно четене” 2011, организирано от детския интернет портал Az-deteto и Столична библиотека.
След столицата с много малка разлика следват Варна и Русе.

Регламентът за участие в инициативата включваше регистрация в сайта на кампанията и попълване на он-лайн читателски дневник на www.az-deteto.bg/knigi,който въпреки края на инициативата ще можете още да попълвате. Общият брой на участниците в кампанията е 2 167 от 143 населени места и от 5 държави.
Популярността и интересът към „Забавното лятно четене” изненада организаторите, тъй като тя прескочи границите на България. В нея се включиха и българчета, живеещи в Англия, Испания, Германия и САЩ.

Ето и останалите резултати:
Най-четящото училище е "Увекинд", София, след него се нареждат СОУ „Патриарх Евтимий”, Пловдив, а на трето място е 7 СОУ „Найден Геров”, Варна. Най-четящото дете е 11-годишната Микаела Димитрова от Варна със 167 прочетени книги. А най-четената книга за това лято е "Пипи Дългото чорапче", "вероятно защото е подходящо забавно четиво за лятото и е доста по-тъничка от "Хари Потър" - пошегува се г-жа Жюстин Томс.

На заключителния етап на кампанията присъстваха още посланиците на „Забавното лятно четене” писателите Марин Бодаков, Юлия Спиридонова – Юлка, Спаска Тарандова от Столична библиотека, Калин Каменов – зам.-председател на ДАЗД и Аглика Дамаскова – представител на учителите. Всички те изразиха задоволство от участието си в кампанията и от постигнатите резултати. ”Четенето е по-лесно от писането. Но продължавам и да чета, и да пиша и съм щастлива, че получавам толкова похвали от Вас, деца” – каза Юлка. ”Вярвам, че четящите деца ще станат четящи хора за цял живот и това е моята цел като преподавател” – сподели Аглика Дамаскова. ”Благодаря на организаторите за тази прекрасна инициатива. Сигурен съм, че тя трябва да се случва всяка година, защото мотивира всички деца да четат, а това е нещо прекрасно. Надявам се следващата година регистрираните да не са над 2 000, а над 20 000” – каза Калин Каменов.

След обявяването на резултатите празникът продължи с помощта на актриси от Държавния куклен театър и Жюстин Томс, които проведоха забавна литературна анкета. Децата се справиха блестящо и показаха отлични познания за герои, автори и произведения. Последва импровизиран концерт от песни и стихотворения, в която взеха участие деца от 4 до 10-годишни. Всички участници във викторината и концертът получиха книги за награда.

В рамките на инициативата дарения от книги получиха детските отдели на библиотеките в София, Варна, Пловдив, Севлиево и Габрово. „Забавното лятно четене” 2011 приключи, започна есенното четене" – така се пошегува Жюстин Томс от Az-deteto.bg.

Виже и най-веселите моменти от края на "Забавното лятно четене"Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град