новини детски

Начало | новини детски | За всички млади творци от Смолян: конкурс под надслов „Родна реч, омайна, сладка...“

За всички млади творци от Смолян: конкурс под надслов „Родна реч, омайна, сладка...“

Аз детето | 2019-05-08

За всички млади творци от Смолян: конкурс под надслов „Родна реч, омайна, сладка...“

Община Смолян и Регионално управление по образованието – Смолян, организират конкурс под надслов „Родна реч, омайна сладка...“, съобщават от информационна агенция „Фокус“. В конкурса могат да участват всички деца от Смолян и региона от първи до 12-ти клас. Целта на организаторите е да стимулират изучаването и съхраняването на родния език сред подрастващите.

„Съвременното българско училище е пазител на българското слово. В него учениците изучават българския книжовен език и неговите норми за писане и изговаряне, запознават се с творчеството на големите български поети и писатели. Нашите ученици заедно с техните учители са едни от хранителите и закрилниците на родния език.“ – казват организаторите.

Конкурсът ще бъде в две категории:

  • за ученици от 1 до 7 клас: те могат да изпратят видеозапис от изпълнение на любимо българско стихотворение (или откъс от него), посветено на родината, на българската реч или на свободата. Записът трябва да е с дължина до 3 минути. Изпълнителите ще бъдат оценявани по няколко критерия: правилно наизустен текст и логично интерпретиране на основното чувство в творбата, артистична активност, дикция и правоговорни умения;
  • за ученици от 8 до 12 клас: те могат да изпратят есе, стихотворение или разказ на тема „Кои са съвременните пазители на българското слово и писменост?“. Текстът трябва да е с обем от 1 до 3 страници, шрифт и размер на буквите Ariel 12. Сред критериите за оценка на текста са придържане към темата, оригиналност, креативност, сила на внушенията и посланията, езикова култура.

Материалите можете да изпращате до 17-ти май на адрес press@ruo-smolyan.org. Наградите ще бъдат връчени от кмета на община Смолян на 24 май. Те представляват плакет и парична награда.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град