новини детски

Начало | новини детски | „Шантавѝя до шия“ – новият фантастичен роман на детската писателка Радостина Николова

„Шантавѝя до шия“ – новият фантастичен роман на детската писателка Радостина Николова

Аз детето | 2019-05-11

„Шантавѝя до шия“ – новият фантастичен роман на детската писателка Радостина Николова

Авторката на успешната поредица „Приключенията на мотовете“ Радостина Николова зарадва своите верни читатели с нова книга – „Шантавѝя до шия“, която вече е в книжарниците. Първият роман на детската писателка поставя началото на приключенията на близнаците Лина и Нико, чието очертаващо се да бъде скучно лято тотално се преобръща след срещата със съседката им Стефания.
 
Предизвикателството към двамата герои е съвсем ясно – стиска ли им да се изправят лице в лице със Стефания – Шантавѝя, която може (или не може) да превръща хората в зайци, бухали, кози и гъсеници! Към шеметното надлъгване, превърнало се в история за приятелството и заличаването на пропастта между поколенията, се присъединяват и един куц заек, един луд детектив, една шарена коза, един щастлив доктор и много, много смях. „Шантавѝя до шия“ е втора книга на писателката за малко по-големи читатели след „Моите красиви рога“. След като през 2018 г. Николова издаде картинна книга за най-малката аудитория – „Кико без крила“, донесла ѝ за трети път награда „Бисерче вълшебно“, сега тя е създала вълнуваща история за децата между 6 и 12 години.
 
Графичните допълнения към текста в книгата са дело на Христина Ефтимова, за която това е дебют в детската литература като илюстратор. Леко мистичният ѝ, но пълен с настроение стил обаче допълва по впечатляващ начин сюжета на романа.  „Радостина Николова е написала талантлива книга с предизвикателно заглавие, което обещава, че ще става дума за обилие от „шантави“ приключения. И обещанието е изпълнено!“, казва проф. Валери Стефанов, един от най-уважаваните родни литературни критици и автор на учебници по литература.
 
Първият български автор, номиниран за международната награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен“ – Юлия Спиридонова, също е сред първите читатели на приключенията на Шантавѝя, Лина, Нико и техните приятели. „Шантавѝя до шия“ не е просто книга, която ще ви хареса. Това е книга, която ще ви стане любима“, категорична е тя.  „Мармот“ е семейно издателство за литература за деца от 0 до 10 г. Портфолиото му залага на съвременна художествена литература от български и чужди автори. Акцентът се поставя върху заглавия извън задължителната литература или класическите произведения, по-близки до съвременното дете, съобразени с неговата чувствителност и начин, по-който възприема и обработва информацията.
 
За авторката:
 
 
Радостина Николова е автор на поредицата „Приключенията на мотовете“, самостоятелната „Моите красиви рога“ и картинната книга „Кико без крила“. Радостина е трикратен носител на наградата „Бисерче вълшебно“, която се връчва след гласуване на деца в цяла България. През последните месеци тя отбеляза и голям международен успех, след като стана ясно, че от книгите от поредицата „Приключенията на мотовете“ са продадени над 50 000 екземпляра в Китай.  Завършила е английска филология и творческо писане в Софийския университет. 
 
Снимки: Елена Ненкова


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град