новини детски

Начало | новини детски | За трета година „Лунар“ ще превърне София в галерия от светлини

За трета година „Лунар“ ще превърне София в галерия от светлини

Аз детето | 2024-03-19

За трета година „Лунар“ ще превърне София в галерия от светлини

Третото издание на Фестивала на светлините – Lunar, ще се проведе в София, между 9 и 12 май 2024 г., съобщават организаторите. Артсъбитието ще преобрази централната част на града в огромна и сияеща галерия под открито небе, в която български и чуждестранни артисти ще представят вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-Studio, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International. Събитието ще се реализира с институционалната подкрепа на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и с финансовата подкрепа на програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“.

Достъпът до всички произведения ще бъде свободен. Над 450 хиляди жители и гости на София посетиха всяко от първите две издания на Lunar, а повече от 40 артисти от 15 държави създадоха творби, които дадоха нов облик на вечерния град. И тази година, столицата ще се нареди сред едни от най-иновативните градове в света, които представят завладяващо дигитално изкуство по своите улици.

Четирите фестивални вечери ще предложат на публиката възможност да се потопи в оживелите сгради, паркове и площади. Със своето впечатляващо изкуство, артистите ще отправят важни послания, като насочат погледа на посетителите към значими теми като тази за опазването на планетата, силата на личния избор, свободата на себеизразяване, технологичното развитие и други.

За да могат младежите в България да получат нови знания в сферата на съвременните аудио-визуални изкуства, по време на събитието отново ще бъдат организирани безплатни обучения за млади таланти. Техен домакин ще бъде хотел Hyatt Regency Sofia, а записването е отворено през месец март.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град