новини детски

Начало | новини детски | Пещера „Бисерна“ отваря входа си за посетители

Пещера „Бисерна“ отваря входа си за посетители

Аз детето | 2024-03-26

Пещера „Бисерна“ отваря входа си за посетители

Пещера „Бисерна“ е най-дългата пещера в Природен парк „Шуменско плато“. Тя ще бъде отворена за посетители на 6 април. От дирекцията на парка съобщиха, че пещерата ще може да бъде разгледана само след предварително записване на тел. 054/800765, от сряда до неделя включително, като посетители в понеделник и вторник няма да се приемат. Предвидено е в делничните дни часовете на влизане да са 10:00, 11:30 и 13:00 часа, а в празничните и почивните дни групи да се приемат и от 15:00 ч.

Разходката в „Бисерна“ е около 800 метра в едната посока, а температурата е около 10 градуса и затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки. Не се препоръчва да се водят домашни любимци и малки деца. До пещерата се стига пеша. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен.

Пешеходните маршрути са два – от парк „Кьошкове“, през чешма „Боровец“ и маркиран маршрут „Урок по горската пътека“, както и от разклона за крепостта „Стария град“, по пътя за вилата на Община Шумен. Всяка година пещера „Бисерна“ е посещавана от много туристи.

Туроператорите я включват в пакетите си и я популяризират. Миналата година пещерата е била посетена от над 4000 туристи. Пещера „Бисерна“ е обитавана от 14 вида прилепи. Обичайно тя се отваря за посещения само през пролетта и есента, заради жизнения цикъл на прилепите. Тя е благоустроена по проект от Оперативната програма „Околна среда“, а основната цел е ползването ѝ за научни цели и редът за достъп е съобразен с опазването на прилепите. Те са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие, припомниха на БТА от природния парк.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град