покани

Начало | покани | Време е и София да заблести: коледната елха ще е пред „Св. Александър Невски“

Време е и София да заблести: коледната елха ще е пред „Св. Александър Невски“

Аз детето | 2023-11-30

Време е и София да заблести: коледната елха ще е пред „Св. Александър Невски“

Коледната елха тази година в столицата ще грее пред храма „Св. Александър Невски“. Тя ще бъде разположена на разчистеното от автомобили пространство и нова пешеходна зона. В 18.00 часа на 1 декември (петък) ще бъде и тържественото запалване на празничните светлини и коледното дърво на София от кмета на Столичната община Васил Терзиев. Най-емблематичната софийска забележителност храм-паметник „Св. Александър Невски“ засиява с ново архитектурно осветление, което подчертава културното наследство, а през целия декември площадът от ул. „Г. С. Раковски“ около храмовете „Света София“ и „Свети Александър Невски“ ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града.

Събитието на 1 декември включва концерт на детски танцови и музикални състави и изпълнители, певицата Елена Сиракова, и интерактивния пърформанс „Лумини“ с феерични светещи кукли и характери на „Жар Театър“ и „Фест Студио Жар“. Дядо Коледа ще пристигне на тържеството, за да се снима с децата.

През празничния месец площадът ще е преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти, който цели да се изпробват варианти за дългосрочно оживяване на знаковата зона. Кампанията, посветена на светлината в хората и символите на града, включва специално коледно събитие на 20 декември и традиционният концерт за посрещане на Нова година, организиран от Столичната община. По улица „Оборище“ от ул. „Г. С. Раковски“ до храм „Свети Александър Невски“ посетителите могат да разгледат 37-те приказни живи „Елхи на таланта“, украсени със 7400 коледни играчки, 500 метра гирлянди и близо километър светлинна украса – дарителска инициатива на Фондация „Стоян Камбарев“.

Кампанията „Светлината в нас“ се реализира от Столичната община с подкрепата на Mastercard и Kaufland. Дизайнът и реализацията са дело на Фондация „Колективът“, креативния директор Владимир Герасимов и сценографите Ева Вентова и Заря Врабчева.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град