покани

Начало | покани | Lumina Park – Вълшебна градина ще предложи над 130 светлинни и артинсталации в София

Lumina Park – Вълшебна градина ще предложи над 130 светлинни и артинсталации в София

Аз детето | 2023-11-16

Lumina Park – Вълшебна градина ще предложи над 130 светлинни и артинсталации в София

Отвори първият Lumina Park у нас – част от серия паркове, изгряващи за есенно-зимния период в 10 европейски града, сред които Познан, откъдето тръгва идеята, Прага, Будапеща, Вилнюс и други. В София паркът ще предложи над 130 светлинни и 3D артинсталации, създадени от двама известни полски художници - Марта Мулава и Ярослав Козиара. Атракцията се разпростира на площ от 1,5 километра в Ботаническа градина – БАН, а всеки сезон, екипът създава преживяване с различна тема, като за първата си година в София тя е „Вълшебна градина“. Инсталациите са атрактивни за посетители от всички възрасти – визуално пиршество със зашеметяващи LED скулптури, осветени храсти, дървета и завладяваща музика, които се намират около алеите на Ботаническата градина и носят изненада зад всеки ъгъл.

Lumina Park ще бъде отворен всеки ден, с изключение на понеделник, от 27 октомври до края на февруари. Работното време зависи от залеза на слънцето, като до 23 ноември ще отваря врати в 17:30, а след това до средата на януари – още в 17:00, и ще работи до 22:00 ч.

В празничния период около Коледа, паркът ще предложи различни събития и допълнителни атракции, които можете да следите в техните социални мрежи. Важно е да се отбележи и че ще работи на Коледа – 25 декември, както и на Нова година – 31 декември. Времето в пределите на парка ще е без ограничение, а билети могат да се купят през сайта www.luminapark.bg.

Целият парк се захранва от LED осветление, използващо най-съвременна енергийно ефективна технология. В парка няма да има силни прожектори, а музиката е атмосферна, което прави и преживяването подходящо за хора от всякакви възрасти.

Идеята за Lumina Park се заражда през 2020 г. в Познан, Полша по време на пандемията, когато много атракциони и места за забавление и почивка бяха затворени. Тогава основателят на Lumina Park – Янек Шагдай решава да превърне хотела, в който работи в зимна атракция на открито, която да освети мрачните месеци на жителите на града и да осигури работа на заетите в него, дори в условията на пандемия. Четири месеца по-късно, когато сезонът свършва, паркът е посетен от над 100 000 човека и идеята започва да се развива с бързи темпове. Следват още три парка в Полша през 2021, а година по-късно – четири града извън страната и общо 10 парка, посетени от над 1 000 000 човека.

Lumina работи с утвърдени полски артисти, следвайки мисията си да разпространява изкуството, като го прави достъпно за всички посетители. Концепцията, освен атрактивна развлекателна мисия, има и амбицията да преобразява и да вдъхва нов живот на местата, които посещава. В София тя ще остане за 4 месеца и ще насърчи жителите и посетителите на града да погледнат с нови очи на него, благодарение на успешното партньорство с Ботаническа градина – БАН, която ще отбележи 30-годишен юбилей с отварянето на парка.

Lumina Park в София ще осигури безплатен вход на хора с увреждания, достъп до атракцията на деца, лишени от родителска грижа и ще подкрепи различни локални каузи, които скоро ще бъдат обявени.

Важна информация:

  • Работното време на Lumina Park варира според залеза на слънцето, а последните посетители влизат в 21 часа.
  • Паркът е отворен всеки ден от 27 октомври до 25 февруари.
  • Паркоместата в рамките на Ботаническата градина са ограничени, а билети за паркиране ще бъдат продавани само онлайн.
  • За тези, които ще изберат градски транспорт – до парка се стига с линия 111, а входът е на няколко метра от спирката:
  • Специално за откриването на парка ще бъде разширена и зоната на Spark – услугата за споделено ползване на електрически автомобили – в рамките на Ботаническата градина на БАН.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град