малък готвач
Вкусно плодосуши
Някога яли ли сте суши? Можем да ви кажем, че това е традиционно японско ястие, което се приготвя от варен ориз гарниран с риба или други морски продукти и обикновено е завито на ролки или топки. Много често хората смятат, че сушито се прави от изцяло сурова риба, но в действителност това твърдение е грешно. Обикновено сушито се прави от плодове или зеленчуци и рибата изобщо не е задължителен елемент от него. Днес ще ви предложим една вкусна рецепта за суши с плодове, което нарекохме със закачливото име „плодосуши“. То е едновременно и вкусно и полезно.
Необходими продукти:
- сварен ориз – най-добре е някой възрастен да го свари и запомнете, че трябва да го оставите да изстине хубаво
- фолио
- различни сезонни плодове или такива, каквито обичате – ние сме направили нашето с пъпеш, ягоди и малини
- банан
Как се прави:
Сложете банана в купа и го намачкайте добре с вилица. Към така смачкания банан добавете ориза и разбъркайте добре. След това измийте останалите плодове и ги нарежете на парченца.
Вземете фолиото и го разстелете на масата. Върху него разпределете малко ориз с помощта на лъжица. Оризът трябва да е с широчината на три пръста и да е разпределен по дължина, както е на картинката. След това по средата на така разпределение ориз сложете плодовете. В нашия случай редим редичка от пъпеш, малини и ягоди.
След това хванете единия край на фолиото и внимателно го навийте на руло. Така навитото руло оставете за 2-3 часа в хладилника. След това извадете рулото, внимателно махнете фолиото и нарежете плодосушито на парченца.
Готово, имате вкусно и полезно суши, точно като големите, но много по-вкусно.
Опитайте още:
Плодове с шоколад
Най-необикновените плодове на земята
Шарени плодови шишчета за парти
Плодова салата "Дъга"
Плодов десерт с крема сирене
Плодов десерт "Тропическа палма"
Александра , 12 г.,
Публикувано на 25.10.2014
Страхотна и много оригинална идея! Задължително ще го пробвам!
Dora Toncheva, 61 г.,
Публикувано на 29.05.2015
hubavi idei