покани

Начало | покани | Вижте „Историята на човечеството“ в изложбата на Националния природонаучен музей – БАН

Вижте „Историята на човечеството“ в изложбата на Националния природонаучен музей – БАН

Аз детето | 2022-09-14

Вижте „Историята на човечеството“ в изложбата на Националния природонаучен музей – БАН

Може би много от вас си мислят, че изложбите са скучни места, на които възрастните се правят на умни. Това е така, но само във филмите. В реалността изложбите могат да бъдат вълнуващи, интересни и дори да ви помогнат за училище. На тях можете да видите интересни неща, които няма къде другаде да намерите – даже и в интернет. Ако не вярвате, просто трябва да опитате. Предлагаме ви да проверите още сега! Тези от вас, които в момента са в София ще се изненадат и натъкнат на нещо много любопитно ако посетят Националния природонаучен музей – БАН.

Изложбата „#ВижНевижданото: Зората на човечеството“ ще бъде открита на 20 септември, от 18:00 ч., във фоайето на Националния природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН). Тя е втората от серията временни изложби, представящи непоказвани досега образци от научните колекции на музея.

Изложбата „#ВижНевижданото: Зората на човечеството“ е вдъхновена от палеоантропологичните открития, направени в България и на Балканите през последните 15 години, които променят представите ни за първите стъпки на човечеството – както тези на предчовеците, стоящи в началото на човешката еволюционна линия, така и на първите съвременни хора, населили Европа, отбелязват от музея. Използвани са най-съвременните научни данни в областта на палеоантропологията, палеонтологията и палеогенетиката и откритията, направени в България, показващи ролята на Балканите за човешката еволюция. С това проф. Николай Спасов, автор на научната концепция на изложбата, оправдава мотото на серията #Виж невижданото, доколкото представените експонати на фосили или техните точни копия не са намирани и не могат да се видят другаде по света.

Експозицията е представена в три модула, посветени на три основни етапа от човешката еволюция: първите изправени предчовеци, еволюцията на човешкия род и появата на първите съвременни хора (Homo sapiens sapiens) в Европа и техните взаимоотношения с предходните „европейци“ неандерталците. Балканите са на кръстопътя на три континента – Европа, Азия и дори Африка. Това определя и ролята им на вечен кръстопът на човешките разселвания и сблъсъци на култури. Така преди около 46 000 години те стават „портал“ на първите съвременни хора за разселване в Европа. Нещо повече – все повече научни данни потвърждават хипотезата, че не Африка, а Балканите са „люлката на човечеството“ и тук възникват първите представители на човешкото семейство, които придобиват изправен стоеж и вървеж.

В Националния природонаучен музей при БАН се съхраняват научни колекции от природни образци вече над 130 години. Повечето имат висока научна стойност, но не са показвани досега пред широката публика и никога няма да станат част от постоянната ни експозиция. Образци от хиляди видове растения, животни и минерали, възлизащи на почти 1,5 млн. единици, са част от научното богатство на страната ни. С тази серия изложби НПМ-БАН се стреми да представи пред своята най-широка аудитория тези образци, които са атрактивни с историята си и представляват интерес за всеки любознателен човек.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град