Лаборатория

Начало | Лаборатория | Великден става по-забавен с яйцевидни геоди

Великден става по-забавен с яйцевидни геоди

Аз детето | 2024-04-22

Великден става по-забавен с яйцевидни геоди

Великден наближава все повече и сигурно вече сте поръчали козунаците или пък сте намерили подходящите рецепти, за да си ги направите сами. Купили сте боите за яйца и нямате търпение да ги използвате. Но решили ли сте какво ще правите със спуканите при варенето яйца. Колкото и да се старае човек, винаги има такива. Че ще ги изядете е ясно, а черупките. Не, не ги хвърляйте имаме много, много интересна идея за вас – направете си яйчени геоди. Те не се ядат, но пък са много красиви и интересни.

Процесът на създаване на тези красиви геоди не само е привлекателен за децата, но и крайният резултат има огромен уау ефект. Дайте си поне два-три дни, за да постигнете най-добри резултати.

Ще ви трябват:

  • Яйца
  • Морска сол
  • Сода за хляб
  • Оцветител за храна
  • Форма за мъфини

Ето и как се прави:

Сварете си яйца и ако има спукани те ще свършат работа, важното е, докато ги белите да не ги напуквате целите навсякъде. Опитайте се да ги обелите така, че поне едната половина на черупката да е горе-долу цяла. След това поставете черупките във форма за мъфини, така ще е по-лесно. Загряхме тенджера с вода (не съвсем кипяща) и след това изсипахме 1/2 чаша в чаша. Добавихме 1/4 чаша морска сол в първата чаша и я разбъркахме, докато се разтвори.

Морската сол се разтвори бързо и след това добавихме още малко. Идеята е да се насити разтворът, без да се слага твърде много от сухата съставка. И после втората чаша: 1/2 чаша гореща вода + 1/4 чаша сода за хляб. Разбърквате пак да се разтвори.

Добавете няколко капки или щипки (зависи на гел или на прах е боята ви за храна) към всяка чаша. Може и един и същи цвят, може и различни. След това изсипахме течността в черупките. Всеки разтвор стига за две черупки! И тогава чакаш. 5 дни, за да се изпари течността.

Яйцата лека по лека започват да кристализират и да се превръщат в красиви геоди. Те не се ядат, разбира се.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град