Лаборатория

Начало | Лаборатория | Красивите есенни листа стават още по-красиви с кристали от сол

Красивите есенни листа стават още по-красиви с кристали от сол

Аз детето | 2023-11-06

Красивите есенни листа стават още по-красиви с кристали от сол

Погледнете това листо – яркожълто, почти като златно или пък онова – толкова червено, сякаш вие сте хванали боичките и сте го оцветявали отново и отново, и отново, докато стане най-яркото на света. Съвършена красота! С един интересен експеримент обаче можете да направите есенните листа още по-красиви. Ще бъдат не само цветни, но и блестящи като кристали. Как ли? Много лесно – само с вода и сол може да направите фантастични есенни листа, които никой досега никога не е виждал. Вие самите също не сте ги виждали и затова ще ви бъде много интересно да ги направите. Можете да си направите само едно листо или пък няколко, изборът е ваш, но резултатът е гарантирано красив и интересен.

Какво освен листата ще ви трябва обаче? За едно листо си вземете също и малко прежда или конец, щипка за пране, буркан, вода и поне 200 г сол. Да, за да станат кристалите ще изхабите доста сол, но ще си струва.

Първото, което трябва да направите е да завържете за дръжката на листото или просто на края му дълъг конец или прежда, за да може след това по-лесно да го закрепите във вълшебния солен разтвор, който ще направи кристалите. Второто, което трябва да направите е да напълните половината буркан със сол, да, правилно, половин буркан сол, иначе нищо няма да се получи. После го долейте и с топла вода и леко разбъркайте.

Накрая остава да сложите и листото в буркана. Важното тук е да го закрепите така с помощта на щипката и конеца, че да е цялото потопено във водата, но да не докосва дъното на буркана, нито стените. Поставете цялото това нещо на прозореца или друго слънчево място за поне 3 дни. Можете разбира се да го държите и по-дълго, колкото повече, толкова повече кристали ще има. Накрая го изваждате и имате истинско кристално есенно листо. Толкова е интересно!

А как се е получило такова ли? Много просто – всичко е в солта и постепенното охлаждане на топлата вода. Процесът, който сте успели да направите и да видите е химически и се нарича кристализация. Подходящо, нали? Подобни кристали, но доста по-големи често се образуват в природата, когато течността се охлади и започне да се втвърдява. Точно както направихте и вие. Това се случва, защото молекулите в течността не се чувстват в „нормалното“ си състояние и се опитват да го запазят като се съединяват една с друга, за да останат стабилни. Те правят това много, много пъти, като всяка се стреми да се прикрепи там, където има най-много молекули. Ето така накрая се получават и кристалите. В природата кристали могат да се образуват, когато например магмата се охлажда. Ако се охлади бавно се получават огромни кристали, някои от които са доста ценни. По почти същия начин се образуват и диамантите, рубините, изумрудите.

Със сол можете да направите и още няколко интересни неща:
Висящото яйце – още един супер трик с яйце и сол
Нарисувайте си шедьовър с мокър акварел и сол
Лесен и интересен експеримент със сол и пиперКоментари
1 коментар

сияна димитрова, 13 г.,

Публикувано на 27.10.2019

много интересни идеи!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град