Лаборатория

Начало | Лаборатория | Какво се случва, когато потопите глухарче във вода?

Какво се случва, когато потопите глухарче във вода?

Аз детето | 2024-04-15

Какво се случва, когато потопите глухарче във вода?

Глухарчетата са невероятни. Знаете ли, че можете да ядете или пиете всяка част от глухарчето – цвят, листа и корен? Стига да са набрани от чисто място, в някоя планина най-добре. Те са невероятно издръжливи и могат да бъдат намерени на всеки континент по света, с изключение на Антарктида. Освен че осигуряват така необходимите весели цветове в началото на пролетта, те също имат невероятно важна роля при храненето на насекоми, птици и други животни. И когато прецъфтят, можете да си пожелаете нещо, докато духате семената от пухкавата бяла топка глухарче. Магия! Като се има предвид колко лесно е да издухате семената, бихте си помислили, че главичката на семената на глухарчето е доста деликатна и със сигурност няма да оцелее при потапяне в чаша вода... нали?

Изненадващо, не! Главата на семената на глухарчето ще излезе почти напълно невредима и... напълно суха! Защо не опитате сами този малък експеримент? Наистина е лесно да се направи. Всичко, от което се нуждаете, е чаша вода и глухарче. След това просто спускате цветето във водата и гледате какво ще се случи!

Можете да видите на снимките по-горе, че около глухарчето има слой въздух, който го предпазва от водата. Това е така, защото всяко от семената на глухарчето е прикрепено към папус, който е подобна на парашут структура, съставена от около 100 фини четинки, и тази структура е предимно въздух (92% въздух!). Въздухът се държи по определен начин, когато преминава през четините в папуса: той образува вид вихър, където въздухът, който протича през и около папуса, след това се изтласква обратно надолу към върха на папуса, където започва да отива обратно нагоре отново, създавайки въздушен мехур, който се намира около папуса. Всъщност това е вихърът, който помага на семето на глухарчето да лети толкова добре!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град