Лаборатория

Начало | Лаборатория | Какво става с млякото?

Какво става с млякото?

Аз детето | 2024-02-14

Какво става с млякото?

Готови ли сте за още едно предложение за интересен и доста вълнуващ експеримент. Този път няма да ви разкриваме какъв точно ще е ефектът, защото изненадата е супер голяма и бомбастична. Затова пък ще ви препоръчаме да си направите експеримента, бърз е, не отнема много време, не се изискват никакви специални средства или умения. Единственото, което трябва да сте готови да жертвате е малко прясно мляко и да убедите мама или татко да ви съдействат. Ако се опъват, кажете им, че дори и за тях ще е доста интересно и ще има от какво да се впечатлят.

Стана, нали? След като вече имате помощник сте готови за действие.

Ще ви трябват:
чаша прясно мляко
4 супени лъжици ябълков оцет
купа
тенджера
цедка, за да прецедите млякото

Стъпките, които трябва да направите са прости и лесни, но пък ефектът е като за истинска химическа лаборатория.

Сипете млякото в тенджера и помолете възрастния да го затопли на котлона. Трябва да е много топло, но не и врящо. Трябва да се спре точно преди точката на завиране. Възрастният ще знае кога, като един истински асистент. След това нека внимателно да изсипе млякото в купичка и само да наблюдава какво чудо ще направите. Добавете 4 супени лъжици ябълков оцет и бъркайте, бъркайте, бъркайте... за около 2 минути.

След това наблюдавайте – ще забележите че в млякото има малки балончета. Изчакайте така да се охлади и просто наблюдавайте балончетата. След това сложете цедка и изсипете през нея млякото, може в друга купичка, а може и направо в мивката, така или иначе няма как да го пиете. В цедката остава една интересна маса, нали? Не се страхувайте от нея, точно това е експериментът. Вземете това вещество смело и го направете на топка. На какво ви прилича? А знаете ли, че може да издържи няколко дни? Яко, нали?

Защо се получава така?

Това нещо го има в млякото, това е пластмаса в млякото? Е, почти. Това всъщност е вещество, наречено казеин – това е вид млечен протеин и се съдържа във всички млека. Когато той се свърже с оцета, започва да излиза на повърхността на млякото, но забележете – не се смесва с него и затова започва да излиза на повърхността под формата на малки балончета и да се уплътнява повече. По подобен начин се правят и пластмасите, естествено с други материали и малко повече усилия.

Забавно и неочаквано, нали?

Вижте още:
Да си „отгледаш“ кристал от камъкКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град