важните неща

Начало | важните неща | Важно за плодовите сокове, което всеки трябва да знае

Важно за плодовите сокове, което всеки трябва да знае

Аз детето | 2020-06-25

Важно за плодовите сокове, което всеки трябва да знае

Имате ли сутрешна рутина? След като се събудите, какво правите първо? Отправяте ли се към банята или пък първо отваряте хладилника? Все пак закуската е уж най-важното хранене за деня. Започвате ли деня си направо с добра закуска? А какво обичате да пиете? Вода? Мляко? Ако сте много деца, няма нищо като вкусна чаша пресен портокалов сок, за да започнете деня си както трябва. Или може би предпочитате да изпиете чаша друг вид сок. Ябълков сок и гроздов сок са други два популярни фаворита. Имате ли любим плодов сок?

Пресните плодове са здравословни източници на всички видове витамини и минерали и макар че са по-добре пресни, когато ги изстискаме на сок също запазват част от полезните съставки! Но как мислите, стават ли всички плодове за сок? Някои плодове са пълни с натурални сокове, като портокалите, които всъщност имат повече течност, отколкото плод! Много други плодове също са доста сочни. Ананаси, ябълки, грозде и череши. Разбира се, другите плодове невинаги са толкова сочни. Пили ли сте някога голяма чаша пресен бананов сок? Вероятно не… И въпреки това почти всеки плод – или зеленчук може да се пюрира, за да се създаде сок. Въпреки че рафтовете на магазините не са пълни с бананов сок от бутилки, все пак можете да сложите пресни банани в блендер, за да направите сочно пюре, което с малко течност става фантастично смути!

Някои хора пият пресен плодов сок, вместо да ядат определен брой пресни плодове всеки ден. Въпреки че плодовият сок може да съдържа много от същите витамини и минерали, съдържащи се в пресни плодове, това невинаги е точно заместител. Когато пресни плодове се правят на сок, месестата им част се отстранява. За съжаление, много витамини и минерали, включително ценни фибри, могат да бъдат загубени при изхвърлянето на тази част. Ето защо е важно редовно да включвате пресни плодове в диетата си. Децата също трябва да внимават да ограничат количеството плодови сокове, които консумират ежедневно. Някои плодови сокове съдържат много въглехидрати. Те обикновено са под формата на добавена захар от високофруктозен царевичен сироп. Тези продукти могат да бъдат с високо съдържание на калории и не много питателни. Някои дори могат да съдържат повече захар от повечето газирани напитки!

Дори ако сокът е 100% плодов сок, трябва да внимавате да следите количеството естествени захари в него. Някои плодове имат сокове, които са с изключително високо съдържание на естествени захари. Ето защо са толкова сладки и вкусни! Гроздовият сок, например, може да съдържа повече захари от повечето газирани напитки дори в най-чистото му състояние. Преди да купите плодов сок, не забравяйте да погледнете неговия хранителен етикет. Сравнете количеството калории и захари, съдържащи се в него, с други напитки. Не забравяйте да следите количеството захари и калории, които включвате в диетата си, тъй като пиенето на твърде много неправилни видове плодов сок може да доведе до нездравословно наддаване на тегло. Пиенето на умерени количества 100% плодов сок може да осигури множество необходими витамини и минерали и да бъде част от добре балансирана диета.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град