важните неща

Начало | важните неща | Премахнете излишния стрес покрай матурите с тези 5 изпитани съвета

Премахнете излишния стрес покрай матурите с тези 5 изпитани съвета

Аз детето | 2020-05-29

Премахнете излишния стрес покрай матурите с тези 5 изпитани съвета

Ура! Тази година няма да има изпити и матури... Е, поне за 4-ти и 10-ти клас, изпитите след 12-ти и след 7-и обаче остават. И дори и да сте най-спокойните ученици в света и да сте не 100, ами 1000 процента сигурни, че си знаете целия материал, със сигурност във вас се прокрадват малки тревоги и съмнения. Те се увеличават и заради цялата обстановка тази година, която несъмнено е различна и никога досега не ни се е случвало подобно нещо. Маски, ръкавици, различни входове – това малко или много също носи допълнителен стрес и притеснения. И знаете ли какво? Не трябва да го допускате! Защото това може сериозно да навреди на оценката ви. От опит ви казваме, ако се притеснявате прекалено много, независимо дали от обстановката или от изпита като цяло, дори и всичко да си знаете, пак можете да не решите нито една задача. Затова сега, отново от опит, ви предлагаме 5 изпитани съвета, които да започнете да следвате още сега, за да можете на изпитите си да покажете на какво сте способни наистина.

1. Докато учите махнете всичко, което може да ви разсейва

Множество изследвания показват, че по време на изпитни периоди 3 от 5 ученици увеличават времето си на екрана с до 30% и прекарват още около 3 часа допълнително в социални медии. „Наречете го самолечение с екрани. Социалните медии са постоянно разсейване по времето за учене и това е особено проблематично през периодите на обучение.“ – казват педиатрите. Така че сами си задайте време, което да прекарвате с телефон или таблет в ръка. Най-лесно това става с таймер. Отначало е трудно да се откъснеш когато таймерът даде сигнал, но си струва да проявиш малко воля. След като изпитът мине, ще имате достатъчно време за ТикТок, Инстаграм и другите подобни неща.

2. Спете достатъчно

„Осигуряването на достатъчно сън е от основно значение за доброто представяне в училище и особено по време на изпитите“, казват специалистите. Когато тийнейджърите прекарват по-голямата част от нощите си в учене – това учене не е ефективно. Доказано е, че мозъкът възприема информацията най-добре само до 19 часа при това ако си е починал достатъчно през нощта. Така че по-добре учете по малко и спете, отколкото да учите много – в този случай вероятността да не запомните нищо е много по-голяма.

3. Направете си ясно табло с датите и часовете на изпитите

Това може и да не звучи като толкова полезно, но всъщност е! Ако ви стои на видно място, такова табло ще ви мотивира да учите навреме, а също така и да не закъснеете за изпита. Закъсняването също води до огромен стрес!

4. Помолете родителите си за малко контрол

Да, знаем как звучи това, но е доста полезно в периоди на матури! 42% от тийнейджърите съобщават, че цифровите им устройства ги разсейват, когато трябва да учат и често колкото и да се опитват сами да се отърват от тях не успяват. Така че помолете родителите си да ви напомнят, че сега е времето за учене и ако видят, че прекарвате твърде много време пред компютъра в безполезни дейности да ви напомнят, че не е сега моментът за това.

5. Най-важното е да останете спокойни

„Или ако не можете да сте спокойни, научете се да се преструвате, докато не стане истина.“ Запомнете, че матурите са важно нещо, но не бива да мислите за тях непрекъснато. Това ще ви стресира изключително много. Най-важното е да знаете, че ако сте направили всичко, което трябва то няма как да не успеете! Напомняйте си, че дори и да изкарате лоша оценка, ще има други пътища към университета или училището, което искате. Не всички са отличници по всичко, но това не ги е спряло да бъдат такива каквито искат.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град