важните неща

Начало | важните неща | Дали тази информация е достоверна, как да разбера?

Дали тази информация е достоверна, как да разбера?

Аз детето | 2020-05-28

Дали тази информация е достоверна, как да разбера?

Представете си, че току-що сте получили за задача да правите презентация или друг проект като домашно за училище. Всъщност не е нужно да си го представяте, няма как този срок да не сте получили поне една такава задача. И какво ви трябва за да я изпълните? Малко познания по компютри, които вие със сигурност имате, малко картинки и проучване на информация по темата. Последното сигурно ви се струва лесно, просто търсите в интернет и копирате първото, което намерите... Но това всъщност е доста грешен подход. Знаете ли защо? Защото невинаги първата информация е вярна и не всичко, което пише в интернет е истина. Това е цената, която се плаща, за да може всеки да споделя всичко каквото иска свободно. От една страна е прекрасно, от друга не всичко е вярно. Но тогава как да разберете кога източникът е сигурен?

Едно от страхотните неща в интернет е, че той дава шанс на всеки да изрази себе си. Това обаче означава също, че има достатъчно място за хората да създават ненадеждни източници. За щастие има прост тест, който може да ви помогне да решите дали да се доверите на даден източник. На английски този тест се нарича C.R.A.A.P. тест и е съкращение от думите Currency (стойност), Relevance (уместност), Authority (авторитет), Accuracy (точност) и Purpose (цел). Запомнете ги, защото всяка от тези думи може да ви помогне да измерите валидността на източника. Ние винаги започваме със стойност, в случая тук това трябва да се възприема като кога тази информация е била публикувана или актуализирана? По-вероятно е по-актуалната информация обикновено да е вярна. Това е особено вярно, ако търсите по теми, които могат да се променят бързо, като технологиите.

Следващата стъпка е да се разгледа релевантността (или уместността) на източника. Как се отнася към темата ви? Отговаря ли на въпроси, които имате по темата? Обхваща ли темата достатъчно подробно? Ако отговорът на тези въпроси е „да“, тогава вероятно имате подходящ източник на информация, който ще ви свърши чудесна работа.

Авторитетът е свързан с автора или създателя на източника. Можете ли да кажете кой го е направил? Дали е човек или организация? Как можете да сте сигурни, че знаят за какво говорят? Не забравяйте да разгледате идентификационните данни на автора, ако няма такива – информацията не е от най-сигурните.

След това вземете предвид точността на източника. Откъде идва информацията им? Използвали ли са достоверни източници? Може ли тази информация да бъде подкрепена от други публикации? Важното тук е да обърнете внимание и на граматиката и правописа на информацията. Ако текстът е без грешки, това означава, че човекът, който го е писал се е старал над него и вероятността да е верен в такъв случай е доста голяма.

И накрая, помислете за целта на източника. Ако целта е да се информирате и фактите са доста повече от личното мнение на автора, източникът вероятно е по-надежден от източниците, които целят да ви убедят в нещо на всяка цена без много факти. Бъдете внимателни към източници с голямо пристрастие. Трябва да се уверите, че всички източници, които използвате, се основават на факти, а не на мнение.

Защо е толкова важно да се уверите, че източникът е валиден след като това ще отнеме повече време за домашното? Неточната информация и фалшивите новини могат да се разпространят много бързо онлайн. Чрез използване на C.R.A.A.P. тест, можете да сте сигурни, че не основавате идеите или преценките си на информация, която не е вярна. За домашното това може и да не е голям проблем, но фалшивите новини са доста голям проблем, който може да засегне живота на всички ни в много аспекти.

Колко време прекарвате онлайн всеки ден? Отделете време и може да откриете, че взаимодействате с интернет в продължение на няколко часа на ден. Това означава, че в определен момент ще трябва да се натъкнете на неправилна информация. Придържайте се към C.R.A.A.P. тест, обаче, и ще познаете достоверния източник, когато го видите! При това само след няколко опита с този тест ще го правите вече за секунди!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град